Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 2. aprīlī, ārkārtas sēdē pieņēma grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, nosakot, ka personas līdz 2021. gada 30. novembrim varēs atlikt izvēli par otrajā pensiju līmenī uzkrātā kapitāla izmantošanu, informē Saeimas Preses dienests.

Grozījumi rosināti, ņemot vērā ārkārtējās situācijas izraisīto satricinājumu finanšu tirgū, teikts likumprojekta anotācijā.

Jau vēstīts, ka satricinājumi finanšu tirgos var radīt negatīvas sekas Latvijas senioriem, kas tagad pensionējas. "Finanšu sektoram ir svarīgi, ka satricinājumi finanšu tirgos nerada negatīvas sekas mūsu senioriem, kas tagad pensionējas, un īpaši tam, kas pēdējos gadus nav bijuši iekļauti valsts fondēto pensiju konservatīvajos plānos. Finanšu tirgi ir mainīgi, tomēr ilgtermiņā tie pierāda savu ienesīgumu. Šobrīd personām jādod iespēja nezaudēt daļu pensijas tikai tādēļ vien, ka pensionējas tagad", teic Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre.

Personai, pieprasot vecuma pensiju, ir tiesības izvēlēties, vai uzkrāto fondētās pensijas kapitālu pievienot nefondētajam pensijas kapitālam un tādējādi pārrēķināt vecuma pensiju, vai arī iegādāties dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) polisi.

Saskaņā ar grozījumiem personas šo izvēli varēs atlikt līdz nākamā gada novembra beigām.

Grozījumi arī noteic, ka, ja persona izvēli nebūs izdarījusi, tad no 2022. gada 1. janvāra Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra slēgs personas fondētās pensijas kapitāla kontu un pārrēķinās personas vecuma pensiju, ņemot vērā otrajā pensiju līmenī uzkrāto kapitālu.

Savukārt, ja persona līdz izvēles izdarīšanai nomirst, tad uzkrāto fondētās pensijas kapitālu ieskaitīs valsts pensiju speciālajā budžetā.

Valsts fondēto pensiju likuma grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!