Foto: Reuters/Scanpix
Ja situācija piensaimniecībā neuzlabosies, Latvijā nāksies likvidēt daudzas saimniecības, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica biedrības "Zemnieku saeima" (ZSA) valdes priekšsēdētāja vietniece, Eiropas lauksaimnieku organizācijas COPA viceprezidente Maira Dzelzkalēja.

"Situācija piena nozarē šobrīd ir dramatiska Baltijas valstīs un Skandināvijā. Citās Eiropas valstīs situācija vēl nav tik slikta," teica Dzelzkalēja, piebilstot, ka šonedēļ Rīgā notiekošajā Eiropas lauksaimnieku organizācijas COPA-COGECA Prezidija sēdē šie jautājumi tiek pārrunāti.

Viņa norādīja, ka lauksaimnieki lūgs Eiropas Komisiju atļauju ātrāk izmaksāt tiešmaksājumus. Tiešmaksājumus var sākt izmaksāt oktobra beigās, bet piena lopkopībā ir ļoti svarīgi, lai atbalsta nauda tiktu saņemta pēc iespējas ātrāk.

"Tādu situāciju, kāda ir šobrīd sektors ilgstoši nevar izturēt, ja situācija neuzlabosies tuvākā pusgadā, tad uz ziemu saimniecības būs jālikvidē," teica ZSA valdes priekšsēdētāja vietniece, norādot, ka Igaunija jau ir paziņojusi, ka nāksies likvidēt 100 saimniecības no kopumā 800. Arī Latvijā likvidējamo saimniecību skaits būs būtisks.

Viņasprāt, arī Latvijas valdībai būs jālemj par jauniem piensaimniecības nozares atbalsta pasākumiem, jo arī jūnijā turpina kristies piena iepirkuma cenas. Dzelzkalēja atzīmēja, ka piena iepirkuma cena šobrīd nokritusies zem pašizmaksas un ir vidēji 22 centi litrā.

"Būtisks atbalsts būtu nodokļu maksājumu atlikšana un soda naudu nepiemērošana. Saimniecībām šajā situācijā, kad piena cena ir zem 22 centiem par litru, pietrūkst nauda visu nodokļu nomaksai,"  atzina Dzelzkalēja.

Jau vēstīts, ka COPA-COGECA Prezidija sēdes ietvaros Latvijā šonedēļ viesojas vairāk nekā 100 lauksaimnieku no Eiropas Savienības. COPA-COGECA ir lielākā profesionālā lauksaimnieku organizācija Eiropā, kura apvieno vairāk nekā 76 organizācijas no 26 ES dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!