Foto: LETA
Ir jāpieliek punkts diskusijām, vajadzīgs lēmums - darām vai ne, to, runājot par Kurzemes Universitātes izveidi, intervijā "Delfi Bizness" uzsver Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta Latvijas pārstāvniecības vadītājs, Liepājas Universitātes padomes priekšsēdētāja p.i. Andris Grafs. Savukārt, pieskaroties ostu tematikai, viņš mudina domāt, vai, ņemot vērā Latvijas izmērus, ir nepieciešamas tik daudzas mazas ostas.

Šis ir intervijas turpinājums, iepriekšējā intervijas daļa lasāma šeit.

Darbojoties Liepājas Universitātes padomē, kā vērtējat Kurzemes Universitātes izveidošanas potenciālu? Cik svarīga ir konkurence starp augstskolām un iespēja efektivizēt procesus?

Valsts finansējums ir tik liels, cik ir. Kurzemes Universitātes ideja ir tāda – lai uzturētu kvalitāti, nepietiek apvienot Liepājas un Ventspils augstākās izglītības iestādes, ir jābūt zinātnes universitāšu elpai un kvalitātes standartiem, kas tiek novadīti līdz studiju programmām un zinātnes procesam. Ja tas nav sasniedzams, lai tad ir divas augstākās izglītības iestādes, kas savā starpā konkurē ar programmām. Diemžēl skumjš bija secinājums, ka, neskatoties uz to, ka reģionā katra augstākās izglītības iestāde vairāk vai mazāk specializējas savā jomā, lielā bilde, saliekot kopā, ir gana identiska.

Sociālās zinātnes ir gan Liepājā, gan Ventspilī. Liepājas Universitātē vēsturiski spēcīgs ir pedagoģiskais bloks, bet ir arī komerczinību virziens, kas ir arī Ventspils Augstskolā. Humanitārais bloks ar noteiktām atšķirībām ir abām augstskolām, Liepājā ir Eiropas valodas, baltu filoloģija, rakstniecība, jaunie mediji, Ventspilī – starpkultūru komunikācija, tulkošana. Varam skatīties arī uz inženierzinātnēm, piemēram, Ventspils Radioastronomijas centrs Irbenē. Apskatot šo saturu un saliekot visu kopā, būtu nevis divas universitātes, kam ir stipri līdzīgs piedāvājums, turklāt mācībspēki arī bieži vien ceļo starp augstskolām, bet lielāks efekts un veidotos sinerģija ar to pašu budžeta finansējumu. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!