Foto: DELFI

Šā gada janvārī, salīdzinot ar decembri, būvniecības izmaksas Latvijā samazinājās vidēji par 0,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Strādnieku darba samaksa pazeminājās par 3%, kas skaidrojams ar darbu apjomu samazināšanos ziemas periodā, savukārt mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas pieauga par 0,3%, bet būvmateriālu cenas – par 0,1%.

Lielākā ietekme uz būvniecības izmaksu kopējo līmeni bija izmaksu samazinājumam nedzīvojamo ēku būvē.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, būvniecības izmaksas pieauga par 5%. Visvairāk – par 12,1% – palielinājās strādnieku darba samaksa. Izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai pieauga par 4,4%, būvmateriālu cenas – par 2%.

Lielākā ietekme uz būvniecības izmaksu kopējo līmeni bija izmaksu kāpumam transporta objektu būvē, kam ir lielākais īpatsvars kopējā būvdarbu apjomā.
2013.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 180 būvuzņēmumi un ap 30 tirdzniecības uzņēmumi. Turklāt, būvizmaksu indeksa aprēķinos tiek izmantotas būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2012.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 79% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 miljonu latu gadā, no tiem 20% uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 miljoni latu gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!