Foto: LETA

2019. gada janvārī, salīdzinot ar 2018. gada decembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā samazinājās par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Būvmateriālu cenas samazinājās par 0,5%, savukārt strādnieku darba samaksa, kā arī mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas pieauga par 0,1%.

Janvārī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja būvmateriālu cenu samazinājums metāla konstrukcijām un sīkajiem metāla izstrādājumiem.

Salīdzinot ar 2018. gada janvāri, būvniecības izmaksas palielinājās par 5,0%. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 9,2%, būvmateriālu cenas – par 4,4%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas pieauga par 3,2%.

2019. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2018. gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 87% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza vienu miljonu eiro gadā, no tiem 36% uzņēmumu darbu apjoms bija virs pieciem miljoniem eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!