Foto: PantherMedia/Scanpix

Japānas reitingu aģentūra "R&I" paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu, šādu lēmumu skaidrojot ar valsts spēcīgo ekonomikas izaugsmi.

Aģentūra Latvijas kredītreitingu paaugstināju no "A-" līdz "A", nosakot tam stabilu nākotnes perspektīvu.

"R&I" norāda, ka Latvijas ekonomikai tiek prognozēta izaugsmes turpināšanās, ko atbalstīs spēcīgs iekšzemes pieprasījums. Darba tirgus saglabājas spēcīgs un strādājošo atalgojums stabili palielinās.

Pateicoties disciplinētai fiskālajai pārvaldībai, valsts budžeta deficīts samazinās un parādsaistību apmērs attiecībā pret iekšzemes kopproduktu (IKP) saglabājas zems, skaidro aģentūra.

Kamēr nerezidentu banku pakalpojumu sektors samazinās, rezidentu banku pakalpojumi kļuvuši par Latvijas banku dominējošo biznesu.

Vienlaikus aģentūra prognozē, ka demogrāfiskās izmaiņas radīs sarežģījumus. Latvijas iedzīvotāju skaits turpina samazināties, ņemot vērā cilvēku izceļošanu uz citām eirozonas valstīm un dabisko iedzīvotāju skaita kritumu. Kopējā iedzīvotāju skaita samazināšanās varētu negatīvi ietekmēt sociālo nodrošinājumu un veselības aprūpes izdevumus, kā arī ekonomikas izaugsmi.

Lai mazinātu demogrāfisko izmaiņu ietekmi uz ekonomiku vidējā termiņā, "R&I" aicina palielināt produktivitāti ar strukturālo reformu īstenošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!