Japānas aģentūra "Rating and Investment Information, Inc." (R&I) pirmdien paaugstināja Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi, informē Finanšu ministrijā (FM).

Valsts kredītreitings saistībām ārvalstu valūtā ir paaugstināts no "BBB" uz "BBB+". Nākotnes prognozes vērtējums noteikts stabils.

R&I atzīmē, ka Latvijas ekonomika ir kļuvusi stabilāka un bažas par ekonomikas un finanšu sistēmas svārstīšanos ārējo apstākļu ietekmē ir būtiski mazinājušās. Fiskālā situācija un situācija finanšu sistēmā ir stabila. Arī apstākļi darba tirgū uzlabojas. Ārējā parāda apjoms pret iekšzemes kopproduktu (IKP) samazinās, min R&I.

IKP izaugsme 2014. gadā tiek prognozēta 2-3% apjomā. Tomēr aģentūra norāda, ka pieaug riski sasniegt valdības prognozēto 2,8% IKP izaugsmi 2015. gadā. Tam pamatā ir straujā situācijas pasliktināšanās Krievijas ekonomikā, kā arī neskaidrība par situāciju eirozonā nākotnē. Aģentūras skatījumā, kad ārējās neskaidrības mazināsies, izaugsmes tempi ekonomikā palielināsies. Budžeta deficītu 2015. gadā  plānots saglabāt 1% apjomā no IKP.

Finanšu ministrs Jānis Reirs atzīst, ka šajā gadā notikušas straujas izmaiņas ārējos apstākļos, kuru dēļ samazinātas Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozes. "Tomēr, neskatoties uz to, vēl viens reitinga paaugstinājums liecina par mūsu starptautisko partneru uzticību un Latvijas ekonomikas attīstību pareizajā virzienā," viņš norāda.

Šogad Latvijas kredītreitingu jau paaugstinājušas trīs lielākās starptautiskās reitinga aģentūras - "Fitch", "Standard&Poor's" un "Moody's".

"Standart&Poor's" novembra beigās apstiprināja Latvijas ilgtermiņa kredītreitingu vietējā un ārvalstu valūtā "A-" līmenī. Īstermiņa kredītreitings apstiprināts "A-2" līmenī. Savukārt "Fitch" decembra sākumā apstiprināja Latvijas esošo kredītreitingu ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā "A-" līmenī, nosakot stabilu nākotnes prognozi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!