Foto: F64
Jaunais atbalsts uzņēmējiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas krituma kompensēšanai būs pieejams pēc saskaņošanas ar Eiropas Komisiju (EK), aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EK).

Ministru kabinets ceturtdien lēma paplašināt potenciālo atbalsta saņēmēju loku granta piešķiršanai apgrozāmo līdzekļu plūsmas krituma kompensēšanai, atbalsta programmu papildinot ar jauniem kvalifikācijas kritērijiem.

Pagaidām gan šim atbalstam nav iespējams pieteikties, jo tas vēl tiek saskaņots ar EK. Ministrijā prognozēja, ka EK atbalsta programmu varētu saskaņot tuvāko dienu laikā.

Līdz ar ceturtdien apstiprinātajiem grozījumiem, no janvāra līdz maijam ikmēneša grantam jeb dāvinājumam apgrozāmo līdzekļu plūsmas krituma kompensēšanai varēs pieteikties uzņēmumi, kuru apgrozījuma kritums attiecīgajā mēnesī atbildīs vienam no vairākiem kritērijiem.

Uz atbalstu varēs pretendēt uzņēmums, ja atbalsta perioda mēnesī uzņēmuma apgrozījums ir krities vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu 2020.gada augustā, septembrī un oktobrī kopā, un kuram atbalsta perioda mēnesī apgrozījums ir krities vismaz par 30%, salīdzinot ar apgrozījumu 2019.gada vai 2020.gada attiecīgajā mēnesī.

Uz atbalstu varēs pretendēt pēc 2020.gada 1.janvāra Valsts ieņēmumu dienestā (VID) reģistrēts nodokļu maksātājs un kuram atbalsta perioda mēnesī apgrozījums ir krities vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu 2020.gada augustā, septembrī un oktobrī kopā.

Tāpat uz atbalstu varēs pretendēt uzņēmums, kas sācis saimniecisko darbību pēc 2019.gada 1.janvāra un kuram atbalsta perioda mēnesī apgrozījums ir krities vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu 2020.gada augustā, septembrī un oktobrī kopā.

Kā arī uz atbalstu varēs pretendēt uzņēmums, kam atbalsta perioda mēnesī apgrozījums ir krities vismaz par 30%, salīdzinot ar 2019.gada atbilstošo kalendāra mēnesi, un kura apgrozījums kopš 2020.gada 1.aprīļa vismaz trīs mēnešus ir pārsniedzis 10% no 2019.gada atbilstošā kalendārā mēneša apgrozījuma.

Lai noteiktu, vai uzņēmums ir faktiski uzsācis saimniecisko darbību pēc 2019.gada 1.janvāra, VID vērtēs, vai attiecīgajā gada pārskatā atspoguļojas pasākumu kopums, kas identificē, ka uzņēmums plāno uzsākt saimniecisko darbību, piemēram, noslēgti darba līgumi, telpu nomas līgumi.

"Minētā pieeja nozīmē, ka uzņēmums var būt reģistrēts arī agrāk, piemēram, 2017.gadā, bet pēc 2019.gada bijusi faktiskā saimnieciskā darbība. Tāpat turpmāk atbalstu varēs saņemt tādi uzņēmumi, kuriem 2020.gadā nogalē, salīdzinājumā ar 2020.gada vasaru, ir bijis apgrozījuma pieaugums," skaidroja Ekonomikas ministrijā (EM).

Atbalsta apmērs ik mēnesi, sākot no 2021.gada 1.janvāra līdz 31.maijam, būs 60% no uzņēmuma bruto darba algas kopsummas, par kuru samaksāti darba algas nodokļi 2020.gada augustā, septembrī un oktobrī, bet ne vairāk kā 100 000 eiro katrā atbalsta perioda mēnesī atsevišķi, un ne vairāk kā 800 000 eiro saistītu personu grupai.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) pauda gandarījumu, ka valdībai beidzot izdevies vienoties par šīs atbalsta programmas paplašināšanu.

"EM jau vairākkārt kopš pērnā gada nogales aicinājusi pārskatīt atbalsta saņemšanas kritērijus, lai nodrošinātu atbalsta pieejamību plašākam lokam Covid-19 skartajiem uzņēmumiem. Mēs joprojām ik dienu saņemam informāciju no komersantiem, kas ir būtiski cietuši Covid-19 izplatības mazināšanas ieviesto ierobežojumu dēļ, bet atsevišķos gadījumos nekvalificējas atbalsta saņemšanai iepriekš noteikto nepilnīgo kritēriju dēļ," uzsvēra Vitenbergs.

LETA jau vēstīja, ka iepriekš Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē tika apstiprināti grozījumi apgrozāmo līdzekļu granta atbalsta programmā, nosakot, ka šajā programmā atbalstu komersanti varēs saņemt katru mēnesi līdz maija beigām.

Ekonomikas ministrijā aģentūrai LETA norādīja, ka tādējādi būtiski tiks paplašināts komersantiem pieejamais atbalsts. Grozījumi stāsies spēkā pēc to saskaņošanas ar Eiropas Komisiju.

Veicot grozījumus atbalsta programmā, komersanti grantam apgrozāmajiem līdzekļiem varēs pieteikties katru mēnesi līdz 31.maijam, iesniedzot iesniegumus elektroniskajā deklarēšanās sistēmā (EDS) vēlākais līdz 15.jūnijam.

Iepriekš bija noteikts, ka pieteikties šim atbalstam var līdz 15.janvārim par periodu līdz 2020.gada 31.decembrim.

Atbalstu komersanti varēs izlietot no atbalsta piešķiršanas brīža, bet ne vēlāk kā 2021.gada 31.jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!