Foto: PantherMedia/Scanpix/LETA/DELFI

Pagājušajā gadā Latvijā visizplatītākā profesija bijusi mazumtirdzniecības veikala pārdevējs ar vidēji 26,6 tūkstošiem darba vietu, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija.

Top trijniekā iekļuvušas arī tādas profesijas kā apkopējs ar vidēji 21,6 tūkstošiem darba vietu un valdes loceklis – vidēji 21,1 tūkstotis darba vietu. No populārākajām trim darba vietām visvairāk strādājuši mazumtirdzniecības veikala pārdevēji – vidēji 133 stundas mēnesī, savukārt vislielākā stundas likme bijusi valdes locekļiem – 7,81 eiro.

Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Makroekonomikas analīzes daļas galvenā ekonomiste Daina Paula teic, ka jaunākie dati rāda, ka arī šogad mazumtirdzniecības attīstība bijusi sekmīga (1. ceturksnī reālā apgrozījuma gada kāpums pēc izlīdzinātiem datiem sasniedza 3,7%, kas ir vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī). Mazumtirdzniecības kāpumu gan, iespējams, vēl arvien labvēlīgi ietekmē 2018. gada ienākumu dinamika: 2018. gadā, palielinoties vidējai darba samaksai valstī, kā arī nodokļu politikas ietekmē iedzīvotāju reālā pirktspēja auga straujāk nekā 2017. gadā, radot iespēju gan palielināt patēriņu, gan veidot uzkrājumus. Šis fons ļauj attīstīties mazumtirdzniecībai, tostarp veidoties un paplašināties tirdzniecības centriem.

Jau vēstīts, ka pagājušajā gadā VID administrētajos nodokļos uzņēmumi samaksājuši 7,17 miljardus eiro, un kopējais samaksāto nodokļu apjoms pieaudzis teju visās nozarēs, izpētījis "Lursoft". Mazumtirdzniecības uzņēmumi nodokļos samaksājuši vairāk nekā vienu miljardu eiro, un tajos nodarbināti 90,5 tūkstoši cilvēku. Mazumtirdzniecībā darbojas procentuāli vislielākais uzņēmumu skaits, kā arī nodarbināti visvairāk iedzīvotāju.

Tāpat daudz iedzīvotāju strādā par kravas automobiļu vadītājiem, skolotājiem dažādās izglītības iestādēs, pārdevējiem konsultantiem, programmētājiem u.c. Kravas automobiļu vadītāji ir arī viena no tām profesijām, kurā darbinieki mēnesī nostrādā visvairāk stundu – vidēji 166, daudz strādā dažādi ražošanas operatori, kā arī klientu apkalpošanas speciālisti.

Vislielākā vidējā stundas tarifa likme Latvijā ir gaisa kuģu tehniskās ekspluatācijas mehānikas tehniķiem – 24,08 eiro stundā, tāpat salīdzinoši daudz saņem dažādu jomu datorspeciālisti. Naudā augstu novērtēti tiek arī klientu apkalpošanas, projektu un būvdarbu vadītāji, kā arī inženieri.

Pilns saraksts ar izplatītākajām profesijā 2018. gadā pieejams VID mājaslapā (šeit).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!