Foto: Publicitātes foto/LETA/DELFI
2018. gadā imports uz Latviju ir pieaudzis no 14,0 miljardiem eiro 2017. gadā līdz 15,5 miljardiem eiro pērn (pieaugums par 10%), tendences apstiprina arī 100 importētāju topa saraksts, ko izveidojusi Centrālā statistikas pārvalde. Piemēram, pērn pirmā piecnieka importa kopapjoms bija 2,3 miljardi eiro, bet 2017. gadā – 1,6 miljardi. Visu "Top 100" uzņēmumu kopējais importa apjoms pērn bijis septiņi miljardi eiro, gadu iepriekš – 6,1 miljards eiro. Portāls "Delfi" piedāvā ielūkoties Latvijas "Top 100" importētāju sarakstā par 2018. gadu, kurā atrodami gan Latvijā populāri ražotāji un eksportētāji, gan arī pazīstami tirgotāji.

Raksta publicēts pilns "Top 100" uzņēmumu saraksts. 

Latvijā, valstī ar mazu un atvērtu ekonomiku, bez būtiskiem derīgajiem izrakteņiem un dabas resursiem, nozīmīga daļa lielāko preču eksportētāju ir atrodama arī importētāju sarakstā, jo, lai ražotu, nepieciešams iepirkt izejvielas un iegādāties tehniku to apstrādei. Vienlaikus vieni no lielākajiem importētājiem ir tie uzņēmumi, kas pie mums tirgo ārvalstu ražojumus un ir produkcijas plūsmas gala posms.

Jau pirmo piecnieku rotā abu šo tipu uzņēmumi. Tā nacionālā aviokompānija "airBaltic", kas ir viena no lielākajām pakalpojumu eksportētājām, 2018. gadā ir saglabājusi vietu pirmajā piecniekā. Aviosabiedrība šobrīd būtiski papildina savu floti ar jaunām lidmašīnām, šā gada 25. maijā Rīgā tika sagaidīts jau 19. "Airbus A220-300" gaisa kuģis. 

Šī ir šogad piektā saņemtā "Airbus A220-300" lidmašīna, un līdz gada beigām lidsabiedrības flotei pievienosies vēl trīs jauni lidaparāti. Līdz ar to tas ietekmē "airBaltic" preču importa apjomus. Piemēram, šā gada aprīļa statistikā fiksēts būtisks importa apjomu kāpums Latvijā, un Finanšu ministrija norāda, ka jāvērš uzmanība uz vienu preču grupu – gaisa kuģiem. Šo preču grupu ietekmēja lidmašīnu iegāde par 63 miljoniem eiro, kamēr pērn aprīlī šīs preču grupas imports sasniedza vien 2,7 miljonus eiro. Lidmašīnu imports ir saistīts ar Latvijas lidsabiedrības "Air Baltic Corporation" flotes modernizāciju. Jāatgādina, ka "airBaltic" flotē ir 39 lidmašīnas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!