Foto: F64/Publicitātes foto/FBR/DELFI

Pērn 50 lielāko pakalpojumu eksportētāju eksporta kopapjoms sasniedzis 2,2 miljardus eiro, kas ir par 8% vairāk nekā gadu iepriekš. Sarakstā dominē transporta nozares flagmaņi, bankas, kā arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares uzņēmumi, tajā atrodami gan sabiedrībā pazīstami vārdi, gan arī uzņēmumi, par kuru darbību lielākoties zina attiecīgās nozares profesionāļi. Pēc "Delfi" lūguma Latvijas Banka speciāli izveidojusi Latvijas lielāko pakalpojumu eksportētāju sarakstu ar 50 pozīcijām.

Pēc "Delfi" lūguma Latvijas Banka speciāli izveidojusi Latvijas lielāko pakalpojumu eksportētāju sarakstu ar 50 pozīcijām.

2018. gadā Latvijas uzņēmumu pakalpojumu eksports sasniedza 5,3 miljardus eiro, kas ir par 6% vairāk nekā gadu iepriekš. Salīdzinājumā ar 2010. gadu pakalpojumu eksports ir audzis par 74%, kad tas bija 3,1 miljards eiro. Turklāt atšķirībā no preču ārējās tirdzniecības Latvijas pakalpojumu saldo ir pozitīvs, t.i., vairāk eksportējam nekā importējam. Tā pērn pakalpojumu imports bija 2,9 miljardi eiro – par 2,4 miljardiem eiro mazāks nekā eksports, liecina Latvijas Bankas dati.

Pakalpojumu eksportētāju sarakstā būtiski pārstāvēti transporta nozares uzņēmumi. Pirmajā desmitā atrodami Latvijas transporta nozares smagsvari – nacionālā lidsabiedrība "Air Baltic Corporation", dzelzceļa kompānija "Ldz Cargo", kā arī privātā kapitāla uzņēmumi – kravu pārvadātājs "Kreiss", nu jau bankrotējusī aviosabiedrība "PrimeraAir Nordic" un Mārupē bāzētā aviokompānija "Smartlynx Airlines". Kopējā pakalpojumu eksporta apjomā transports veido 40% jeb 2,1 miljardu eiro, savukārt tajā vislielāko pīrāga daļu aizņem autotransports.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!