Foto: Delfi/LETA/Publicitātes foto

Pērn 50 lielāko pakalpojumu importētāju importa kopapjoms sasniedzis 915 miljonus eiro, kas ir par 20% vairāk nekā gadu iepriekš. Kopumā Latvijas pakalpojumu imports 2018. gadā bijis 2,9 miljardi eiro. Atšķirībā no preču ārējās tirdzniecības Latvijas pakalpojumu saldo ir pozitīvs, t.i., vairāk eksportējam, nekā importējam. Tā pērn pakalpojumu eksports bija 5,3 miljardi eiro – par 2,4 miljardiem eiro lielāks nekā imports. Pēc portāla "Delfi" lūguma Latvijas Banka speciāli izveidojusi Latvijas lielāko pakalpojumu importētāju sarakstu ar 50 pozīcijām.

Lielāko devumu pakalpojumu importā sniedz transporta nozare, 2018. gadā tās importēto pakalpojumu apjoms sasniedza 853 miljonus eiro. To uzskatāmi ilustrē lielāko importētāju tops: pirmajās vietās ierindojušās Latvijā reģistrētās aviokompānijas – nacionālā lidsabiedrība "Air Baltic Corporation", kā arī "PrimeraAir Nordic" un "Smartlynx Airlines". "Delfi" jau vēstīja, ka Eiropas pasažieru aviopārvadājumu tirgū ir gaidāma konsolidācija un bankroti, ko noteic tādi iemesli kā tirgus sadrumstalotība, konkurence u. c. Šīs tendences pierāda arī jau minēto aviokompāniju darbība.

Lidsabiedrībai "PrimeraAir Nordic" 2018. gada oktobrī tika pasludināta maksātnespēja, tās nodokļu parāds uz šā gada septembra sākumu ir 534 tūkstoši eiro, liecina "Crediweb.lv" dati. Savukārt "Smart Aviation Holdings", kam pieder "Smartlynx Airlines" ar struktūrvienībām Igaunijā un Maltā, šā gada vasarā tika pārdota Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) reģistrētai holdinga kompānijai "FZE Procyone". Darījuma rezultātā "FZE Procyone" no pašreizējā vienīgā "Smart Aviation Holdings" īpašnieka "Celastina" pilnībā pārņēma holdinga kompānijas akcijas. Pēc darījuma abas kompānijas paplašinās savas darbības ģeogrāfiskās robežas, jo Latvijas holdinga kompānija darbojas tirgos, kuros AAE kompānija nav aktīva, un otrādi. Jānorāda, ka "FZE Procyone" patiesais labuma guvējs ir Lietuvas uzņēmējs Ģedimins Žiemelis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!