Foto: DELFI

Jaunie Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātie noteikumi, kas paredz ieviest un nodrošināt pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, var radīt birokrātiskus apgrūtinājumus, sacīja taksometru izsaukšanas servisa "Taxify" vadītājs Latvijā Juris Krūmiņš.

Viņš norādīja, ka "Taxify" neatbalsta jaunos Ministru kabineta (MK) noteikumus. Tas skaidrojams ar to, ka, pēc "Taxify" ieskatiem, ministrijas izstrādātie noteikumi varētu padarīt bezjēdzīgus pērn Saeimā pieņemtos grozījumus Autopārvadājumu likumā, kas paredz ieviest kopbraukšanas pakalpojuma regulējumu, nosakot izstrādāt nozarei saistošos MK noteikumus līdz 2018.gada 1.martam.

"Mēs neatbalstām jaunos MK noteikumus jo SM līdz galam neizprot atšķirību starp taksometru un privāto vadītāju sniegtajiem pārvadāšanas pakalpojumiem un vēlas padarīt Saeimas pieņemtos grozījumus Autopārvadājumu likumā par bezjēdzīgiem. Vienkāršs automašīnas īpašnieka nodrošinātais pakalpojums ir "aplikts ar birokrātiju", kas to vairs nepadara izdevīgu cilvēkiem, kuri vēlas gūt papildu ienākumus, strādājot tikai dažas stundas mēnesī ar savu privāto transportlīdzekli, nevis nodarboties ar to profesionāli," teica Krūmiņš.

Krūmiņš arī uzskata, ka jaunie noteikumi varētu radīt ievērojamas izmaksas tiem, kas vēlētos piedāvāt komercpārvadājumus ar savu auto.

"Jaunais noteikumu projekts paredz, ka, lai brīvajā laikā īstenotu šādu darbības veidu, ir jāreģistrē uzņēmums, jāsaņem uzņēmuma un automašīnas licence, kā arī jāmaksā sociālais nodoklis, lai vispār šādu licenci saņemtu, un tas viss sastāda ievērojamas izmaksas. Šajā gadījumā vairs nav atšķirības starp taksometru un individuālo automašīnas vadītāju pakalpojumu, un līdz ar to zūd iepriekš Saeimā pieņemtā likuma jēga," atzīmēja Krūmiņš.

Saeimā pērn pieņemtais kopbraukšanas regulējums nosaka, ka kopbraukšana ir pasažieru komercpārvadājumi ar vieglo automobili, kurā ir ne vairāk kā četras pasažieru sēdvietas. Tas būs pakalpojums ar vieglo automašīnu līdztekus pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru. Šādu pakalpojumu varēs piedāvāt, pieprasīt un apstiprināt, izmantojot tikai elektronisko sakaru līdzekļus tiešsaistē tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē. Apmaksāt šādu pakalpojumu varēs tikai bezskaidrā naudā.

Vadītāju reģistrāciju gan kopbraukšanas, gan taksometru pakalpojumiem nodrošinās Autotransporta direkcija (ATD). Tā izsniegs arī licences pasažieru komercpārvadājumiem ar vieglo automobili.

Savukārt taksometru pakalpojumus varēs piedāvāt, ja pārvadātājs būs saņēmis licenci, ko izsniegs deviņas republikas pilsētu pašvaldības un pieci plānošanas reģioni. Patlaban pasažieru pārvadājumus ar taksometru drīkst veikt tikai tad, ja pārvadātājs ir saņēmis licenci, ko izsniedz pašvaldība.

SM izstrādājusi prasības speciālās atļaujas saņemšanai un kārtību, kādā veicami pasažieru komercpārvadājumi ar vieglo automobili. Noteikumu projekts, kas iesniegts saskaņošanai Valsts sekretāru sanāksmē, izstrādāts, lai ieviestu un nodrošinātu pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, kas būs jauns pasažieru komercpārvadājumu veids, norādīja ministrijā. Paredzēts, ka grozījumi "Autopārvadājumu likumā" stāsies spēkā 2018.gada 1.martā.

SM projektā skaidrots, ka komercpārvadājumi ar vieglo auto ir pārvadājuma pakalpojums ar vieglo transportlīdzekli līdztekus pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru, kurš tiek piedāvāts, pieprasīts un apstiprināts, izmantojot tikai elektronisko sakaru līdzekļus tiešsaistes režīmā tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē, un par kuru apmaksa tiek veikta tikai bezskaidrā naudā.

Pārvadājumus varēs veikt ar M1 kategorijas vieglo transportlīdzekli, kurā ir ne vairāk kā četras pasažieru sēdvietas. Licenci pasažieru komercpārvadājumiem ar vieglo automobili uz četriem gadiem izsniegs ATD.

Noteikumu projekts nosaka prasības speciālās atļaujas saņemšanai pasažieru komercpārvadājumu ar vieglo automobili, kārtību, kādā veicami pasažieru komercpārvadājumi ar vieglo automobili, kā arī Valsts ieņēmumu dienestam sniedzamās informācijas apjomu par pasažieru komercpārvadājumiem ar vieglo automobili.

Noteikumu projektā paredzēta kārtība, kādā pārvadātāja transportlīdzeklim izsniedz licences kartīti, kas apliecina, ka pārvadātājs kā autotransporta līdzekļa īpašnieks vai turētājs ir noteikumos paredzētajā kārtībā saņēmis licenci komercpārvadājumu veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!