Foto: DELFI
Tikai februārī dibinātais dizaina koka grīdu ražotājs SIA "LatSketch" pusgada laikā pamatīgi ieskrējies – noslēgta vienošanās ar izplatītāju, vairāki līklīniju grīdu paraugi aizsūtīti ārpus Latvijas robežām, kā arī ražošanas iekārtās ieguldīti 26 tūkstoši eiro. Ar uzņēmuma, kuru abi īpašnieki dēvē par savu maģistra darbu, pārstāvjiem portāls "Delfi" tikās Rojas novada Kaltenē.

Jauniešu komanda "LatSketch" iesaistījusies sacensībās "Radām novadam", kuru laikā tai Rojas novadam jārada pēc iespējas augstāks ekonomiskais pienesums.

Ideja rodas studiju solā

Portāls "Delfi" ar uzņēmuma īpašniekiem – Ingu Jefrēmovu un Ediju Krūmiņu – un komandas pārstāvi Madaru Brāli tiekas uzņēmuma darbnīcā Kaltenē. Industriālajā teritorijā izvietoto darbnīcu kādu dienu varētu ieskaut virkne uzņēmumu, veidojot vietējo industriālo parku, cer Inga.

Darbnīcā pa vakariem un brīvdienās top līklīniju grīdas, kā arī citi koka apdares materiāli. Lai gan uzņēmums dibināts vien februārī, jau tagad "LatSketch" var lepoties ne tikai ar labiekārtotu darbnīcu, bet arī ar ražošanas iekārtām 26 tūkstošu eiro vērtībā.
Foto: DELFI

Darbs pie uzņēmuma gan nav sācies tikai pirms sešiem mēnešiem, līdz ar SIA dibināšanu. Ideja un plāns par savu uzņēmumu ilgstoši auklēts un apslīpēts dažādos biznesa ideju konkursos un projektos. Tomēr uzņēmuma bāzi veido maģistra darbi, abu uzņēmuma īpašnieku maģistra darbi: Ingas – projektu vadībā un Edija – koksnes materiālos un tehnoloģijās.

Arī pati ideja par līklīniju grīdu ražošanu meklējama studiju laikos. Edijs rakstījis referātu, kurā secinājis, ka līklīniju grīdas Latvijā netiek ražotas. Tagad abi smej, ka idejai tiešām kājas aug no viena referāta. "Bija skaidrs, ka gribam kaut ko ražot, savu biznesu," atceras Edijs. Inga piebilst: "Sākumā domājām par krūmmellenēm, bet tas bija īss brīdis."

Uzņēmums cielē uz tirgu ārpus Latvijas robežām

Par savu maģistra darbu Edijs sauc tieši galveno uzņēmuma pamatlīdzekli – CNC frēzēšanas iekārtu. Tā speciāli veidota līklīniju grīdu ražošanai. Bez šīs iekārtas vēl darbnīcā ir četrpusējā ēvele, kombinētā iekārta, kurā apvienota frēze ar formātripzāģi un skaidu nosūcējs. Tāpat ir iegādāta slīpmašīna, kura vēl ir ceļā uz Latviju.

"LatSketch" piedāvā moduļa veida sistēmas līklīniju koka grīdas segumus, kā arī individuālus risinājumus. Standarta moduli veido astoņi elementi, kurus iespējams kombinēt ar mazāku moduli, kas sastāv no diviem elementiem. Moduļi tiek gatavoti no priedes masīvkoka un ozola.

Edijs, kurš atbildīgs par uzņēmuma tehnisko pusi, soli pa solim rāda, kā top viens elements. Sākumā tiek paņemts koka dēlis, kas pirkts no Talsu novada uzņēmuma. Tam tiek nozāģētas mizas, lai nesabojātu iekārtas. Tālāk dēlis ceļo uz četrpusējo ēveli, kur tiek apstrādāts no visām pusēm. Noslēgumā tas tiek ielikts uzņēmuma lepnumā – CNC frēzēšanas iekārtā. Tajā dēlis iegūst līkos vaibstus.

Vienā līklīniju koka grīdas seguma iepakojumā ir astoņi elementi, kopā 1,4 kvadrātmetri. Tā cena bez slīpēšanas, bet ieskaitot PVN un nogādāšanu, ir, sākot no 77 eiro. Atkarībā no koka veida cena var būt augstāka.

Apzinoties Latvijas klientu pirktspēju, Edijs norāda, ka uzņēmums, visticamāk, orientēsies tieši uz eksportu. Jau tagad paraugi aizsūtīti uz Īriju, sāktas arī sarunas ar iespējamiem partneriem Norvēģijā. "Par norvēģiem saka, ka viņi lēni pieņem lēmumus, tāpēc uz šo gadu nav ko cerēt," smej Inga.

Savukārt Latvijā dizaina grīdas tiek izplatītas "PATA kokmateriālu" veikalos. Specializētais kokmateriālu veikals uzņēmumu uzrunājis pats.

Nākamais Latvijas dizains mazbērniem

Edijs piebilst, ka produkta pašizmaksa ir augsta, jo izejmateriāls nav no lētajiem. Taujāts, vai pašam mājās jau ieklāta līklīniju grīda, uzņēmuma pārstāvis atzīst, ka nav gan, bet ziemā varētu to izdarīt.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc gan patērētājam izvēlēties tieši līklīniju grīdu, nevis, piemēram, ierasto – taisnlīniju vai kādu citu grīdas segumu, Edijs uzsver, ka tas tomēr ir ilgtermiņa ieguldījums. Ja laminātu pēc laika nāksies nomainīt, masīvkoka grīdu pietiks noslīpēt. "Tā kalpos gadiem ilgi," norāda Edijs. Tikmēr Inga iezīmē, ka ozola grīda vēl mazbērniem varēs kalpot.

Edijs cer, ka līklīniju grīdas būs nākamais Latvijas dizains. "Tas noteikti ir tiem, kuri negrib to pašu, kas kaimiņam. Visticamāk, kaimiņam ir taisnas grīdas," secina Inga.

Jaunieši piesaistījuši finansējumu, gan rakstot projektus Lauku atbalsta dienestam, gan piedaloties reģionālo biznesa ideju konkursos, tagad piesaistīts aizdevums no "Altum".

Uzņēmums startējis vairākās Latvijas mēroga izstādēs, gan "Māja 2017", gan "Uzņēmēju Kurzemes dienās 2017". Tas arī darbojas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Talsu biznesa inkubatorā.
Foto: DELFI

Uz nākotni jaunie uzņēmēji raugās pozitīvi. Tiklīdz pasūtījumu būs tik daudz, ka Edijs viens vairs netiks galā, tiks meklēti jauni darbinieki. Jaunie uzņēmēji cer, ka uzņēmums ieskriesies tiktāl, ka varēs celt noliktavu un paplašināt ražotni.

Vaicāti, vai nav bažu, ka darbiniekus Rojas novadā nebūs tik viegli atrast, Edijs norāda, ka tā varētu būt neliela problēma. Savukārt Inga secina, ka tādas bažas pastāv visā valstī, taču netālu ir profesionālais tehnikums, kur jaunieši apgūst galdniecību. Tieši tur jaunie talanti varētu tikt piesaistīti.

Bez līklīniju grīdām ir iecerēts strādāt arī pie citiem produktiem. Piemēram, plānos ir 3D koka fasādes. Taču uzņēmums priecājas arī par parastiem pasūtījumiem un neatsaka, piemēram, izgatavot grīdas līstes.

Vaicāti, vai, dibinot un veidojot uzņēmumu, saskārušies ar kādiem šķēršļiem, Inga atzīst: "Man liekas, ka viss, kas ir pārvarēts, neskaitās."

Par savu novadu

Madara un Inga nāk no blakus novada – Mērsraga, savukārt Edijs no Rojas. Edijs neslēpj savu pieķeršanos novadam: "Šī ir ļoti skaista vieta, pretim var redzēt [ekspremjera Māra] Gaiļa māju "Lieldienu sala", kas kādreiz bija sūkņu stacija."

"Svarīgi, ka mēs tā saucamajā lauku teritorijā darām visu uz vietas. Tas varētu būt labs uzskatāms piemērs: jāsaņemas, jādara, neviena ideja nav par grūtu vai nerealizējama! Atceros, ka pirmsākumos šī ideja bija uz papīra Ingas maģistra darbā. Soli pa solim tas viss ir aizgājis," secina Madara. Edijs piebilst, ka "labāk strādāt tur, kur dzīvo, nevis citur".

Konkursa "Radām novadam" mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados.

Konkursu organizē biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!