Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" valdes priekšsēdētājs Martins Gauss lūdzis Kanādas lidmašīnu ražotājam "Bombardier" sniegt apliecinājumu tā jaunās lidmašīnu programmas "CSeries" ilgtspējai pēc tam, kad "Bombardier" neizdevās panākt vienošanos ar Eiropas aviobūvnieku "Airbus" par līdzdalību šajā programmā, ziņo aviācijas jautājumiem veltītais ASV portāls ATW.

Tas vēsta, ka, lai gan "airBaltic" joprojām uzskata, ka "CSeries" lidmašīnas ir ideāls variants, ar ko aizvietot Latvijas nacionālās aviokompānijas lidmašīnu "Boeing 737" floti, Gauss bažījas par to, cik ilgi turpināsies programma "CSeries".

"Mēs vēlētos skaidru paziņojumu no "Bombardier" par programmas statusu," Gauss sacījis portālam ATW, apmeklējot Eiropas Reģionu aviokompāniju asociācijas ģenerālo asambleju Berlīnē.

"Es gribu pārliecību ne tikai par piegādēm - es domāju, ka tās viņi ["Bombardier"] īstenos, bet ka viņi arī pēc pieciem gadiem būvēs un piegādās šīs lidmašīnas," teicis Gauss.

Tomēr "airBaltic" valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka "CSeries" lidmašīnu CS300 sniegums ir tieši tāds, kāds ir nepieciešams "airBaltic", un ka lidsabiedrība joprojām plāno izmantot tiesības papildus pasūtīt vēl septiņas šīs lidmašīnas.

Jau ziņosts, ka "Bombardier" un "Airbus" šomēnes neizdevās vienoties par to, ka "Airbus" iegādatos vairākumu akciju "CSeries" programmā.

Bombardier" šobrīd ir grūtības noslēgt līgumus par "CSeries" lidmašīnu piegādēm, turklāt šo lidmašīnu izstrāde atpaliek no grafika par diviem gadiem, kā arī pārsniedz sākotnēji paredzēto budžetu par apmēram diviem miljardiem eiro.

Pērn kompānija cieta apmēram miljardu eiro lielus zaudējumus. "Bombardier" arī vairakkārt ir paziņojusi par darbinieku atlaišanām.

Jau vēstīts, ka "airBaltic" 2012. gada beigās paziņoja, ka ar "Bombardier" ir parakstījusi līgumu, kas paredz līdz 20 "CSeries" lidmašīnu iegādi. Tobrīd tika noslēgts līgums par 10 jaunu lidmašīnu iegādi, taču "airBaltic" arī nodrošinātas pirkuma tiesības uz vēl 10 lidmašīnām. Vēlāk "airBaltic" paziņoja, ka šo iespēju izmantos un jaunās lidmašīnas tiks piegādātas laika posma no 2015. gada ceturtā ceturkšņa līdz 2017. gadam.

Pērn jūlijā kompānija apstiprināja, ka ir pasūtījusi vēl trīs "Bombardier" lidmašīnas "CS300" un saglabā iespējas pasūtīt vēl septiņas "CS300" lidmašīnas.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem. Kompānijas lielākā īpašniece ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!