Foto: LETA
Jaunu gāzes balonu ieviešana apritē bez noteikta plāna cīņai ar nelegālajiem tirgotājiem un bez izskaidrojošās kampaņas iedzīvotāju vidū - jauno balonu popularizācija, ekspluatācijas noteikumu izskaidrošana - neietekmēs patērētāju drošību šajā segmentā, norāda Latvijas Sašķidrinātās naftas gāzes asociācijā.

Jaunie noteikumi, kas stāsies spēkā no 2015.gada 1.janvāra, paredz, ka vecie gāzes baloni tiks izņemti no apgrozības, bet patērētājiem tiks piedāvāti jauni baloni.

Asociācijā skaidro, ka pēc 1.janvāra gāzes pārdošana balonos nelegālo tirgotāju daļa palielināsies, bet oficiālie tirgotāji "nesīs kolosālus zaudējumus, jo miljoni eiro tiks ieguldīti jaunu balonu iepirkšanā, bet jaunos dārgos balonus diez vai patērētājs būs gatavs pirkt". Līdz ar to sprādzieni patērētāju dzīvokļos un mājās turpināšoties, nevis izbeigsies. Tiek prognozēts, ka tie pat pieaugs.

Asociācijā nepiekrīt Ekonomikas ministrijas un Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) uzskatiem, kā minētie noteikumi ievērojami paaugstinās patērētāju drošības līmeni. "Jā, tiešām, jaunie baloni ar zīmi PI ir daudz drošāki, par cik tie ir jauni. Taču nepieciešams noskaidrot galveno - kādēļ notiek gāzes sprādzieni patērētāju dzīvokļos. Ja paklausāmies Ekonomikas ministrijas pārstāvjus, tad var rasties uzskats, ka uzsprāgst vecie baloni, nomainīsim vecos balonus uz jauniem, un visas problēmas būs atrisinātas. Patiesībā neuzsprāgst jau baloni. Notiek eksplozija gāzes noplūdes dēļ, un vainojamas tajā ir nepareizas darbības pie pieslēgšanas, ekspluatācijas, kā arī novecojušās un tehniski bojātās plītis," skaidro asociācijā.

Retoriski tiek vaicāts - ja pie tehniski bojātas plīts, cauras savienotājas šļūtenes pievienos jaunu balonu, vai tad visas problēmas būs atrisinātas? "Tālāk rodas visai kutelīgs jautājums - uz kā rēķina Ekonomikas ministrija gatavojas nomainīt balonu parku Latvijā? Uz to pašu patērētāju rēķina," skaidro asociācijā. Ekonomikas ministrija paredzot, ka drošības mērķiem katram patērētājam jāatdod 50 eiro par jauno balonu, bet lauku iedzīvotājiem minētie tēriņi pieaugs vairākkārtīgi, jo viņi iegādājoties uzreiz trīs četrus balonus.

Nozares speciālisti skaidro, ka pēc 2015.gada 1.janvāra oficiālie gāzes tirgotāji tirdzniecības vietās sāks piedāvāt patērētājiem iegādāties jaunos balonus vai saņemt pēc depozīta - drošības naudas - nomaksāšanas (kas būs tā pati pārdošana), bet par velti tos neviens nedos. Turklāt vecos balonus patērētāji būs spiesti nodot metāllūžņos.

Tirgū, tāpat kā iepriekš, nelegālie tirgotāji piedāvāšot iedzīvotājiem gāzi vecajos balonos. Lielākā patērētāju daļa apzinoties, ka savus vecos balonus viņi varēs apmainīt tikai pie nelegāliem tirgotājiem (apmainīt savu veco tukšo balonu pret veco balonu, piepildītu ar gāzi).

PTAC pārbaudīšot oficiālo tirgotāju tirdzniecības vietas, bet nelegālos tirgotājus kā neviens nepārbaudīja, tā arī nepārbaudīs, uzsver asociācijā.

"Rodas loģisks secinājums, ka jaunu balonu ieviešana un drošības mēru paaugstināšana balonu gāzes pārdošanas sektorā nav tieši saistīta. Jauno noteikumu ieviešana bez pārdomātas cīņas ar nelegāliem tirgotājiem novedīs nevis pie drošības dotajā segmentā, bet gan pie pilnīga anarhijas uzplaukuma balonu gāzes realizācijas tirgū," secina asociācijā. Pēc nozares speciālistu rīcībā esošās informācijas, kaimiņvalstī Lietuvā nolēma neieviest obligāto balonu nomaiņas normu uz jauniem ar zīmi PI. Lietuvieši kārtējo reizi esot šim jautājumam pievērsušies pragmatiskāk. Viņi pamatoti uzskatot, ka prioritāte nav nomainīt balonus, bet gan ievest kārtību balonu tirgū, apkarojot nelegālos tirgotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!