Foto: F64

1.aprīli spēkā stāsies jauns SIA “Jēkabpils siltums” siltumenerģijas tarifs, kas, salīdzinot ar piemērojamo martā, būs par 8,5% zemāks – 69,35 eiro par megavatstundu (eur/MWh), informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Vienlaikus mājsaimniecību lietotājiem aprīlī turpinās piemērot valsts noteikto maksimālo siltumenerģijas tarifa līmeni – 68 eur/MWh.

Šā gada martā Jēkabpilī spēkā esošais tarifs ir 75,81 eur/MWh. Siltumenerģijas tarifa izmaiņas Jēkabpilī ietekmējusi kurināmā (dabasgāzes) cenas samazinājums, izmainoties dabasgāzes piegādes līgumā noteiktajai mainīgajai dabasgāzes cenai.

Dabasgāzes piegādei "Jēkabpils siltums” līgums noslēgts par mainīgu jeb biržas cenu, kas katru mēnesi ir atšķirīga. Tādējādi mainās arī dabasgāzes izmaksas komersantam, ļaujot arī pēc iespējas ātrāk reaģēt uz dabasgāzes cenas samazinājumu vairumtirgū.

SPRK vērš uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kur vērojams ekstremāls cenu pieaugums, proti, tajās, kurās siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē ir virs 68 eur/MWh.

Ņemot vērā minēto, Jēkabpils centralizētās apkures mājsaimniecību lietotāji tarifa izmaiņas aprīlī nejutīs. Plašāka informācija par atbalstu siltumenerģijas izmaksu mazināšanai un kompensācijas aprēķina kārtību pieejama Ekonomikas ministrijas tīmekļvietnē.

SPRK skaidro, ka dabasgāzes cena biržā jeb dabasgāzes importa cena ietekmē dabasgāzes tirdzniecības gala cenu. Eiropas biržu cenu indeksus parasti izmanto dabasgāzes cenas referencei, slēdzot piegādes līgumus dabasgāzes importam Latvijā. Šāda dabasgāzes izcenošana ir ierasta prakse arī gāzes piegādēm mazumtirgū, piemēram, iegādājoties dabasgāzi siltumenerģijas ražošanai.

Pērn nākamā mēneša dabasgāzes biržas cenas augstākais punkts tika sasniegts decembrī – 112,99 eur/MWh. Šī gada janvārī un februārī cena samazinājās līdz attiecīgi 84,54 eur/MWh un 81,22 eur/MWh. Savukārt marts ir iesācies ar jauniem augstākās cenas rekordiem saistībā ar ģeopolitisko situāciju Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!