Foto: DELFI
Joprojām tiek meklēta piemērota kandidatūra Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" valdes priekšsēdētāja amatam, informēja Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvis Aivis Freidenfelds.

Viņš norāda, ka "attiecīgais amats ir ļoti nozīmīgs" un darbs pie kandidātu sijāšanas turpinās. Tiklīdz piemērota kandidatūra tiks atrasta, par to informāciju sniegs "airBaltic" padome.

Lidsabiedrības pārstāvis Jānis Vanags savukārt apliecināja, ka "airBaltic" turpina strādāt normālā režīmā, jo lidsabiedrības "akcionāru atbalsts un atbildība nodrošina normālu un stabilu darbību lidsabiedrības galvenajā bāzē - ziemeļu tranzītmezglā Rīgā".

Vanags norāda, ka "airBaltic" akcionāriem ir skaidrs mērķis - atgriezties pie peļņas trīs gadu laikā līdz 2014.gadam, un uzņēmuma jaunā vadība, tiklīdz tā būs nokomplektēta, uzsāks ilgtermiņa plānu izstrādi šī mērķa sasniegšanai.

Kā ziņots, "airBaltic" trešajam valdes loceklim galvenā prasība ir liela pieredze aviācijā, iepriekš informēja SM.

Trešā valdes locekļa kandidatūra vēl tiek izvērtēta un meklēta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Valdes locekli iecels iecels uzņēmuma padome.

Lidsabiedrības padomes priekšsēdētājs Gints Kiršteins iepriekš norādīja, ka padomē patlaban notiekot diskusijas par to, cik lielam jābūt "airBaltic" valdes priekšsēdētāja atalgojumam. Esot skaidrs, ka tas būšot liels, taču, vai tikpat liels kā līdzšinējam vadītājam Bertoltam Flikam, skaidrības neesot.

Komentējot, kāpēc ievilkusies trešā valdes locekļa un iespējamā kompānijas vadītāja izvēle, Kiršteins norādīja, ka svarīgs esot tieši atalgojuma jautājums - visi zinot, cik liela bijusi Flika alga, tādēļ neviens neesot gatavs strādāt ar atšķirīgu atalgojumu.

"Latiņa ir uzlikta, un patlaban notiek sarunas," uzsvēra jaunais padomes priekšsēdētājs.

Kā ziņots, otrdien "airBaltic" akcionāru sapulcē tika ievēlēta jaunā aviokompānijas padome sešu cilvēku sastāvā, savukārt padome ievēlēja divus valdes locekļus.

Padomē no valsts puses ievēlēti "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" valdes loceklis Gints Kiršteins, Raitis Tukāns, Niks Bulmanis, kuri jau iepriekš darbojušies "airBaltic" padomē. Padomē būs arī Karls Ginters Solingers, kurš iepriekš ilgstoši darbojies "airBaltic" un arī aviokompānijā "SAS". Solingeram joprojām pieder viena "airBaltic" akcija.

Savukārt mazākuma akcionāru "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) pārstāvēs "Latvijas Krājbankas" valdes loceklis Mārtiņš Zalāns un Krievijas pilsonis finansists Andrejs Kutasins. Par padomes priekšsēdētāju ievēlēts Kiršteins.

Uzreiz sasaukta arī jaunievēlētās "airBaltic" padomes sēde, kurā iecelti divi valdes locekļi - "airBaltic" operāciju vadības direktore Laila Odiņa un bijušais investīciju baņķieris Vitolds Jakovļevs. Jakovļevs savulaik ieņēmis SIA "Holdinga kompānija Felix" valdes priekšsēdētāja amatu.

Kopumā aviokompānijas valdē būs trīs valdes locekļi - trešo valdes locekli paredzēts iecelt tuvākajās dienās.

Kā ziņots, starp "airBaltic" akcionāriem tika parakstīta vienošanās par nosacījumiem pamatkapitāla palielināšanai, Latvijas valstij un BAS lidsabiedrībā ieguldot 153 miljonus eiro (107,1 miljonu latu). Saskaņā ar "airBaltic" akcionāru vienošanos tiek izbeigts valstij neizdevīgais akcionāru līgums.

"Air Baltic Corporation" ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un "Baltijas Aviācijas sistēmas" (47,2%). "Baltijas Aviācijas sistēmas" vienādās daļās pieder lidsabiedrības vadītājam Bertoltam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!