Foto: LETA

2019. gada jūlijā, salīdzinot ar 2018. gada jūliju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 1,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoma kritums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 6,2% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 14,9%, bet pieaugums – apstrādes rūpniecībā par 1,3%.

Salīdzinot ar 2018. gada atbilstošo mēnesi, vislielākais ražošanas apjoma pieaugums bija elektrisko iekārtu ražošanā – par 29,7%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 23,7%, gatavo metālizstrādājumu ražošana, izņemot mašīnas un iekārtas – par 17,8%. Ražošanas apjoma kāpumu uzrādīja arī pēc īpatsvara otra lielākā apstrādes rūpniecības nozare – pārtikas produktu ražošana – par 2,1%.

Savukārt apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma kritums bija ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 16,3%, koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā – par 8,5% un mēbeļu ražošanā – par 5,5%.

2019. gada jūlijā, salīdzinot ar 2019. gada jūniju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 2,1%. Kritums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 9,1% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 3,1%, bet pieaugums apstrādes rūpniecībā – par 0,1%.

2019. gada jūlijā, salīdzinot ar 2018. gada jūliju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 0,6%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 1,1% un eksportā – par 0,4% (kritums eirozonā – par 2%, bet ārpus eirozonas pieaugums par 2,5%).

2019. gada jūlijā, salīdzinot ar 2019. gada jūniju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem samazinājās par 1,1%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 1,8% un eksportā – par 0,7% (tai skaitā eirozonā – par 0,2%, ārpus eirozonas – par 1,1%).

Rūpniecības produkcijas apjoma indekss (RPI) raksturo rūpniecības produkcijas apjoma izmaiņas pārskata periodā, salīdzinot ar bāzes periodu. RPI aprēķina, pārrēķinot produkcijas izlaides rādītāju salīdzināmajās cenās ar ražotāju cenu indeksu palīdzību.

Rūpniecības apgrozījuma indekss raksturo ikmēneša rūpniecības preču un pakalpojumu tirgus pieprasījuma attīstību. To aprēķina faktiskajās cenās, neizslēdzot cenu ietekmi. Atšķirībā no saražotās rūpniecības produkcijas, kurā ieskaita arī nepabeigtos ražojumus un produkcijas krājumus, apgrozījumā ietver tikai pārdoto produkciju un sniegtos rūpnieciskos pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!