Foto: LETA
Cenu kāpums Latvijā turpina bremzēties - vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada jūlijā, salīdzinot ar atbilstošu mēnesi pērn, bijis par 1,7% augstāks. Precēm cenas gada laikā pieauga par 1,6%, bet pakalpojumiem - par 2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Savukārt cenu līnenis jūlijā salīdzinājumā ar jūniju Latvijā sarucis par 0,5%. Tostarp precēm cenas samazinājās par 0,7%, bet pakalpojumiem pieauga - par 0,1%. Salīdzinājumam pērn jūlijā, salīdzinot ar jūniju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,3%.

CSP atzīmē, ka lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām šā gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, bija cenu samazinājumam apģērbiem un apaviem, pārtikai, transportam, kā arī cenu kāpumam mājoklim, viesnīcām un restorāniem. Saistībā ar sezonas preču izpārdošanu apģērbiem cenas saruka par 5,9% un apaviem - par 6,3%.

Pārtikas cenām lielākais samazinājums mēneša griezumā bija dārzeņiem (-7,3%), gaļai un gaļas izstrādājumiem (-1,5%), pienam un piena produktiem (-1,1%), cukuram un saldumiem (-1,1%). Savukārt dārgāki kļuva augļi (+2,4%), tēja un kafija (+3,0%), kā arī maize (+0,6%).

Vidējais cenu līmenis samazinājās degvielai (-1,7%) un autotransportam (-0,8%). Toties cenas kāpušas pasažieru gaisa transportam (+4,4%).

Cenu samazinājumu telekomunikāciju pakalpojumiem galvenokārt ietekmēja pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana, kā rezultātā lētāki kļuva fiksētie telekomunikāciju pakalpojumi (-0,8%), mobilo telekomunikāciju pakalpojumi (-0,8%) un interneta pieslēguma pakalpojumi (-2,7%).

Cenas palielinājušās siltumenerģijai (+4,7%), dabas gāzei (+4,6%) un dzīvokļu īres maksai (+1,7%). Lētāka kļuvusi elektroenerģija (-0,8%), cietais kurināmais (-0,6%) un citi ar mājokli saistītie komunālie maksājumi (-0,7%).

Turpinoties tūrisma sezonai, cenas palielinājās kafejnīcās un restorānos - par 0,6%, kā arī viesnīcu pakalpojumiem par 3%.

Jūlijā PVN izmaiņas atspoguļojās galvenokārt daļai pārtikas un īslaicīgas lietošanas nepārtikas preču, autotransporta, energoresursu, sakaru un regulējamo pakalpojumu cenās.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 3,4%.

Jau ziņots, ka patēriņa cenu pieaugums Latvijā mazinās jau vairākus mēnešus pēc kārtas. Jūnijā gada inflācija Latvijā bija 1,9%, maijā - 2,2%, aprīlī - 2,8%, martā - 3,3%, februārī - 3,4%, janvārī - 3,6%, decembrī - 4%. Pērn vislielākais cenu kāpums sasniegts maijā, kad patēriņa cenas bija pieaugušas par 5%, salīdzinot ar attiecīgu laika posmu gadu iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!