Foto: LETA
Šā gada jūlijā salīdzinājumā ar jūniju Latvijas preču eksporta vērtība samazinājusies par 1,8%, bet importa apjoms pieaudzis par 10,7%. Savukārt krietni pieaudzis piena pārstrādes produktu eksports, lielai daļai apjomu nonākot Lietuvā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.

Jūlijā ārējās tirdzniecības bilance nedaudz pasliktinājās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā samazinoties līdz 42,6% (jūnijā 45,6%).

Piena pārstrādes produktu eksports jūlijā salīdzinājumā ar jūniju pieaudzis par 4,4 miljoniem latu jeb 43,9%. Visvairāk piena, krējuma, sviesta, siera, biezpiena un citu piena produktu tika izvests uz Lietuvu – par 6,1 miljoniem latu, uz Vāciju – par 3 miljoniem latu un uz Krieviju – par 1,2 miljoniem latu.

Jūlijā, dzīvu dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu eksports palielinājās par 7,6 miljoniem latu jeb 28,9% vairāk nekā jūnijā. Pārtikas rūpniecības ražojumu eksports pieauga par 12,3%, augu valsts produktu eksports samazinājās par 64,7%, bet satiksmes līdzekļu eksports samazinājās par 35,5%.

Savukārt minerālproduktu imports pieauga par 16,1 miljoniem latu jeb 15,3%, mehānismu, ierīču un elektroiekārtu imports palielinājās par 11,1%, bet satiksmes līdzekļu imports samazinājās par 14,8%.

Jūlijā nozīmīgākā Latvijas eksporta daļa – 74% bija izvedumam uz Eiropas Savienības valstīm, tam sekoja eksports uz NVS valstīm ar 14,7%. Svarīgākie eksporta partneri bija Lietuva (19,4% no eksporta kopapjoma), Igaunija (13,2%), Krievija (10,9%), Vācija (7,6%) un Polija (7,4%).

Nozīmīgākā Latvijas importa daļa – 80,3% bija ievedumam no Eiropas Savienības valstīm, tam sekoja imports no NVS valstīm ar 11,2%. Svarīgākie importa partneri bija Lietuva (20% no importa kopapjoma), Vācija (10,8%), Polija (10,3%), Igaunija (8,7%) un Krievija (6,3%).

Piena pārstrādes produktu, putnu olu un medus straujo eksporta palielināšanos 2013.gada jūlijā salīdzinājumā ar pērnā gada jūliju visvairāk ietekmēja piena un krējuma eksporta pieaugums par 2,1 miljoniem latu jeb 30,8%. Savukārt dzelzs un tērauda eksports samazinājās, sarūkot dzelzs un neleģētā tērauda stieņu eksportam par 23,5 miljoniem latu jeb par 91,7%.

Dzelzs un tērauda izstrādājumu imports jūlijā salīdzinājumā ar pērnā gada jūliju palielinājās, pieaugot dzelzs vai tērauda izstrādājumu dzelzceļiem un tramvaju ceļiem importam par 2 miljoniem latu jeb 9,7 reizes. Savukārt automobiļu un citu mehānisko transportlīdzekļu importa samazinājums par 18,7 miljoniem latu jeb par 68,2% būtiski ietekmēja sauszemes transporta līdzekļu un to daļu kopējo importu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!