Foto: Shutterstock

Šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju patēriņa cenas Latvijā samazinājušās par 0,7%, bet gada laikā, salīdzinot šā gada jūliju ar 2016.gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājies par 2,6%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Precēm cenas gada laikā pieaugušas par 2,6% un pakalpojumiem – par 2,9%.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām šī gada jūlijā, salīdzinot ar 2016. gada jūliju, bijis cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājies par 6,6%, liecina CSP dati. Cenas pieaugušas dārzeņiem, gaļai un gaļas izstrādājumiem, piena produktiem, sviestam, pienam, sieram un biezpienam, konditorejas izstrādājumiem, svaigām vai atdzesētām zivīm, olām, cukuram, svaigiem augļiem, šokolādei.

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu grupā vidējais cenu līmenis palielinājies par 2,7%, ko galvenokārt ietekmējis cenu kāpums tabakas izstrādājumiem par 5,4%. Alkoholiskajiem dzērieniem cenas palielinājušās par 1,2%, tostarp alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam.

Apģērbiem cenas gada laikā samazinājušās par 3,5%, apaviem – par 8,8%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieaugušas par 2,2%. Dārgāka bijusi siltumenerģija, dabasgāze, cietais kurināmais, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, savukārt lētāki bija materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis pieaudzis par 4,9%, ko lielākoties noteica cenu kāpums autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, kā arī personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bijis telekomunikāciju pakalpojumiem, ēdināšanas pakalpojumiem, farmaceitiskajiem produktiem, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem. Lētāki bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļi, pasažieru aviopārvadājumi.

Šī gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājies par 0,7%. Precēm cenas samazinājušās par 1,2%, bet pakalpojumiem pieaugušas par 0,4%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām jūlijā bijusi cenu kritumam apģērbam un apaviem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, kā arī cenu kāpumam dažādu preču un pakalpojumu grupai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājušās par 0,1%. Lētāka bijusi kafija, siers un biezpiens, svaigi dārzeņi, jogurts, gaļas izstrādājumi, žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa, svaigas vai atdzesētas zivis, žāvēti augļi un rieksti. Savukārt dārgāka bija cūkgaļa, sviests, kartupeļi, mājputnu gaļa, cukurs, milti un citi graudaugi.

Alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem vidējais cenu līmenis pieaudzis par 0,5%. Noslēdzoties akcijām, dārgāks bijis alus un stiprie alkoholiskie dzērieni.

Turpinoties vasaras sezonas izpārdošanām, apģērbiem cenas samazinājušās par 12,6%, apaviem – par 9,4%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājies par 0,2%. Dabasgāze mājsaimniecībām ar 1. jūliju kļuvusi dārgāka vidēji par 3,7%. Pieauga mājokļa īres maksa, savukārt cenas samazinājušās materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam.
Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājušās par 1,0%, ko galvenokārt ietekmējis cenu kritums degvielai par 3,2%. Dārgāki bijuši pasažieru pārvadājumi pa jūru un pasažieru aviopārvadājumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā dārgāka bijusi autotransportlīdzekļu apdrošināšana (+7,2%), personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kritums bijis ziediem, barībai lolojumdzīvniekiem, viesnīcu pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem. Savukārt dārgāki bijuši farmaceitiskie produkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!