Foto: Shutterstock
Latvijā šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju patēriņa cenas samazinājās par 1% un tādējādi gada inflācija - šā gada jūlijā salīdzinājumā ar 2014.gada jūliju - saruka līdz 0%, informēja Centrālajā statistikas pārvaldē.

Savukārt gada vidējā inflācija ‒ pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ‒ jūlijā saglabājās 0,5% apmērā.

2015.gada jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, precēm cenas samazinājās par 1,4%, bet pakalpojumiem nemainījās, savukārt šogad jūlijā, salīdzinot ar 2014.gada jūliju, precēm cenas samazinājās par 1%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,6%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām jūlijā salīdzinājumā ar jūniju bija cenu kritumam apģērbiem un apaviem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, atpūtas un kultūras pakalpojumiem, kā arī sakaru pakalpojumiem.

Pārtikas cenas mēneša laikā samazinājās par 0,9%. Sezonas ietekmē dārzeņi bija par 16,8% lētāki, un galvenokārt cenas samazinājās tomātiem, gurķiem, kāpostiem un burkāniem. Cenu kritums bija desām un žāvējumiem, cepumiem un konditorejas izstrādājumiem, tējai un kafijai, olām. Savukārt cenas pieauga svaigai gaļai, cukuram, labības produktiem, kā arī dārgāki kļuva kartupeļi.

Turpinoties vasaras sezonas izpārdošanām, apģērbiem cenas samazinājās par 7,1% un apaviem – par 11,3%.

Dabasgāzes cena mājsaimniecībām pazeminājās par 11,7%. Samazinoties dabasgāzes tirdzniecības cenai, jūlijā siltumenerģija bija vidēji par 3,6% lētāka. Vienlaikus cenas pieauga mājokļa īres maksai.

Jūlijā par 4,5% lētāki kļuva kultūras pakalpojumi, ko ietekmēja digitālās un kabeļtelevīzijas abonēšanas jaunie piedāvājumi. Cenas samazinājās arī dārza precēm un ziediem, grāmatām.

Sakaru pakalpojumi jūlijā bija par 0,5% lētāki nekā jūnijā, ko ietekmēja cenu samazinājums interneta pieslēguma pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu samazinājums minētajā laika periodā bija vīnam un degvielai. Savukārt cenas palielinājās kafejnīcās un restorānos, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, pasažieru gaisa transporta un pasažieru jūras transporta pakalpojumiem.

Tāpat statistikas pārvaldes dati liecina, ka savukārt šogad jūnijā salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, personīgās aprūpes precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Vidējais pārtikas cenu līmenis 2015.gada jūlijā, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, samazinājās par 2%. Būtiskākā ietekme bija piena un piena produktu cenu kritumam par 12,1%. Cenas samazinājās gaļai un gaļas izstrādājumiem, dārzeņiem un kartupeļiem, cukuram, eļļai un taukvielām, sieram, sulām un atspirdzinošajiem dzērieniem. Savukārt cenas palielinājās augļiem, tējai un kafijai, zivīm un zivju izstrādājumiem.

Gada laikā vidējais cenu līmenis ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem pieauga par 2,4%. Dārgāka kļuva elektroenerģija, mājokļa īres maksa, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, kanalizācijas pakalpojumi, savukārt lētāka – siltumenerģija un gāze.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 2,9%, ko būtiski ietekmēja cenu kritums degvielai par 11,1%. Gada laikā lētākas kļuva transportlīdzekļu rezerves daļas un piederumi. Cenas palielinājās pasažieru sauszemes un sliežu transporta pakalpojumiem, transportlīdzekļu apkopei un remontam, autostāvvietu pakalpojumiem.

Viesnīcu un restorānu pakalpojumu cenas, salīdzinot ar pagājušā gada jūliju, pieauga par 2,8%. Kafejnīcās un restorānos cenas palielinājās par 4,2%, ēdnīcās – par 2,6%. Viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 13,4%.

Personīgās aprūpes precēm cenas gada laikā palielinājās par 2,5%. Dārgāki kļuva finanšu pakalpojumi, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija farmaceitiskajiem produktiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, tabakas izstrādājumiem, alum. Savukārt cenu samazinājums – apaviem, apģērbiem, vīnam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!