Foto: EPA/Scanpix/LETA
Latvijas būvniecības tirgus turpina augt un attīstīties, gan paplašinot koka ēku būvniecības iespējas, gan ieviešot modernās tehnoloģijas, piemēram, būvju informācijas modelēšanu (BIM). Līdz 3D māju printēšanai vēl ceļš ejams, taču eksperti neizslēdz, ka tas ir vien dažu gadu jautājums.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka uzņēmums "Peri" Bekumā, Ziemeļreinā-Vestfālenē patlaban būvē, kā tas apgalvo, Vācijā pirmo 3D printējamo dzīvojamo māju. Divstāvu savrupmāja ar apmēram 80 kvadrātmetru dzīvojamo platību katrā stāvā tiek būvēta, nevis parastajā veidā, bet printēta ar 3D būvniecības printeri.

3D būvniecībā betona konstrukcijas tiek būvētas automātiski un papildinošā veidā, kas nozīmē, ka robotisks būvniecības printeris klāj 3D printēšanas materiāla slāņus vienu virs otra, kas kopā veido monolītu struktūru. Tomēr, pirms drukāšanas process var sākties, vispirms tiek izveidots ēkas 3D modelis, izmantojot parasto CAD programmatūru. Kad printeris ir uzstādīts būvlaukumā, tvertne tiek piepildīta ar 3D drukas materiālu un pievienota 3D printerim kopā ar maisīšanas sūkni.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!