Foto: LETA

Kafejnīcai "RB Cafe", kurā lielākā daļa darbinieku ir cilvēki ar invaliditāti, Valsts ieņēmumu dienests (VID) atteicis dīkstāves pabalstu, apstiprināja kafejnīcas vadītājs Māris Grāvis.

Viņš arī sacīja, ka kafejnīca ārkārtējās situācijas dēļ uz nenoteiktu laiku ir apturējusi darbību.

Grāvis skaidroja, ka dīkstāves pabalsts atteikts, jo uzņēmuma ieņēmumi šogad martā bija vairākas reizes lielāki nekā pērn martā, kad kafejnīca gan vēl nebija sākusi darbību un pastāvēja tikai kā iniciatīva, kuras ieņēmumi bija simboliski. "RB Cafe" darbību kā kafejnīca sāka pērn jūnijā.

Viņš arī norādīja, ka martā un aprīlī kafejnīcai atteikti pasūtījumi, tādējādi nācās apturēt darbību un iesaldēt resursus, lai pēc krīzes varētu atsākt darbību. Kompānija no darba atbrīvojusi arī divus darbiniekus.

Vienlaikus Grāvis atzīmēja, ka ārkārtējā situācijā bija svarīgi pasargāt uzņēmuma darbiniekus, jo starp tiek ir riska grupas cilvēki - personas pirmspensijas vecumā un epilepsijas slimnieki.

"Mēs mēģināsim izdzīvot. Gaidīsim labākus apstākļus. Savukārt, runājot par finansiālajiem līdzekļiem, tas ir atkarīgs ir no tā, cik ilgi šis vilksies - kad beigsies ārkārtējais stāvoklis. Mūsu lielākie ieņēmumi ir izbraukumu apkalpošana. Līdz ar to aktuāls jautājums, vai pulcēšanās ierobežojumi tiks atļauti," skaidroja Grāvis.

Savukārt VID pārstāvis Andrejs Vaivars norādīja, ka valdības pieņemtie noteikumi paredz, ka, izvērtējot dīkstāves pabalsta pieteikumu, jāņem vērā konkrētā uzņēmuma saimnieciskā darbība laika posmā no pagājušā gada marta līdz šā gada martam. "Nevienos noteikumos nav paredzēta situācija, kad uzņēmums dibināts pirms minētā datuma, bet reāli sācis strādāt pēc tam," viņš skaidroja.

Jau vēstīts, ka 2019.gada jūnijā Rīgā, Bruņinieku ielā 63, tika atvērta kafejnīca "RB Cafe", kurā darbinieki lielākoties ir cilvēki ar invaliditāti.

Pirmajā darbības gadā, kas ilga no 2018.gada 23.augusta līdz 2018.gada 31.decembrim, "RB Cafe" strādāja ar 6519 eiro apgrozījumu un zaudējumiem 266 eiro apmēra, liecina "Firmas.lv" informācija. Savukārt kompānijas 2019.gada finanšu rezultāti pagaidām nav publiskoti.

Uzņēmums reģistrēts 2018.gada 23.augustā, un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir sociālās aprūpes uzņēmums Rīgas pilsētas "Rūpju bērns".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!