Daļā telpu, kur agrāk strādāja viens no lielākajiem zivju pārstrādes uzņēmumiem - tagad par maksātnespējīgu atzītā AS "Kaija" -, no pagājušā gada novembra zivju konservus sākusi ražot SIA "Karavela", kas plāno paplašināties, ražojot arī citus zivju produktus.
Agrākais "Kaijas" valdes loceklis un komercdirektors, tagad "Karavelas" projektu direktors, Andris Bite sacīja, ka patlaban uzņēmums mēnesī saražo aptuveni 1-1,2 miljonu kārbas zivju konservu. Darbs notiek divās maiņas, vienu dienu - arī trijās.

Patlaban tiek modernizēts otrs ražošanas sektors. Pēc tā nodošanas ekspluatācijā uzņēmums plāno ražot 2-2,5 miljonus kārbu konservu mēnesī, teica Bite.

Līdz šim ražošanas attīstībā ieguldīti 160 000 latu, bet aptuveni 200 000 latu modernizācijā plānots investēt šogad, lai uzņēmums varētu ražot šprotu un zivju kulinārijas izstrādājumus, stāstīja uzņēmuma projektu direktors. Pēc viņa teiktā, nepieciešamie līdzekļi telpu remontam un modernizācijai ir ņemti kredītiestādēs.

Bite neslēpa, ka "Karavela" ir ieinteresēta piesaistīt investoru.

Uzņēmums jau ir saņēmis atzīšanu produkcijas realizēšanai visā Eiropas Savienībā (ES). Decembrī ražotni pārbaudīja Krievijas inspekcija, kuras atļauju ir nepieciešams saņemt, lai "Karavela" varētu uzsākt produkcijas eksportu uz Krieviju.

Patlaban 98% no uzņēmumā saražotās produkcijas tiek eksportēta, lielākā daļa zivju konservu tiek realizēti Kazahstānā, pēc tam seko Čehija. "Karavela" savu produkciju realizē arī Polijā, Slovākijā, Lietuvā, Igaunijā, ASV un citās valstīs.

Ar ražošanas palielināšanu uz Krieviju plānots eksportēt 10%-15% no kopējā uzņēmumā saražotā produkcijas apjoma.

"Tirgus jau ir, vēlamies palielināt ražošanu," sacīja Bite.

"Karavelā" strādā aptuveni 95% no bijušajiem "Kaijas" darbiniekiem - aptuveni 120 cilvēku. Pāris gadu laikā darbinieku skaitu plānots palielināt līdz 400 cilvēkiem, teica "Karavelas" pārstāvis.

Uzņēmums ražošanas telpas īrē no SIA "IP-Vecmīlgrāvis". Telpas tagadējam īpašniekam 2003.gada decembrī pārdeva SIA "JS īpašumi". "IP-Vecmīlgrāvim" īpašums pārdots par 1,613 miljoniem latu, no tiem 1,013 miljoni latu saņemti par ēkām un būvēm, bet 0,6 miljoni latu - par 3,4 hektāru zemi.

Pēc Bites teiktā, "Karavela" arī nomā atpazīstamo preču zīmi "Kaija", kuras īpašnieks ir SIA "Pārvaldes serviss". "Karavela" vēlas preču zīmi nopirkt. Tas būs atkarīgs no cenas, par kādu īpašnieku preču zīmi piedāvās pārdot. Ja šajā jautājumā neizdosies panākt vienošanos, "Karavela" veidos savu preču zīmi.

Uzņēmumu reģistra apkalpojošās firmas "Lursoft" datu bāze liecina, ka "Karavela" dibināta 2001.gadā, tās parakstītais pamatkapitāls ir 2000 latu. Uzņēmums agrāk nodarbojies ar zivju pārstrādei vajadzīgo izejvielu tirdzniecību, bet tagad uzņēmums pārorientējies uz zivju pārstrādi, piebilda "Karavelas" projektu vadītājs.

Šogad "Karavela" plāno sasniegt līdz pieciem miljoniem latu lielu apgrozījumu.

2003.gadā kompānijas neto apgrozījums bija 2,35 miljoni latu un peļņa - 9136 lati, liecina "Lursoft" datu bāze.

"Karavelas" direktors ir Ingus Salmiņš. 30% uzņēmuma kapitāldaļu pieder SIA "Apgāds K", pa 20% - Bitem, Arno Kārkliņam un Inesei Trušiņai, bet 10% - Kasparam Loginam.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Kārkliņš ir bijis "Kaijas" valdes priekšsēdētāja Imanta Kalniņa vietnieks, bet Inese Trušiņa - "Kaijas" finanšu direktore.

Rīgas apgabaltiesa zivju pārstrādes uzņēmuma "Kaija" maksātnespēju pasludināja 2004.gada 7.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!