Foto: Shutterstock

Saistībā ar klimata izmaiņām, kā arī Āfrikas valstu vadību centieniem pārdalīt tirgu tuvākajos gados kakao pupiņu cena industrijā trīskāršosies, kā iznākumā ražotāji, kas šokolādi ražo no kakao pupiņām, būs spiesti paaugstināt produkcijas cenas, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina AS "Laima" valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis.

"Kopš pagājušā gada kakao pupiņu cenas jau ir pieaugušas par 40%. Cenu straujais pieaugums pēdējo gadu laikā galvenokārt tiek saistīts ar klimatiskajām izmaiņām pasaulē, kā rezultātā nav bijusi bagātīga raža. Tomēr nozīmīga loma cenu kāpumā ir arī Āfrikas valstu valdības iniciatīvām veikt tirgus pārdali un sakārtot šo nozari, aktīvi līdzdarbojoties visos procesos," sacīja Gulbis.

Viņš norādīja - nozares aplēses liecinot, ka tuvākajos gados kakao pupiņu cena industrijā trīskāršosies. Līdz ar to šokolādes ražotāji, kas produkciju ražo no kakao pupiņām, būs spiesti nākotnē celt šokolādes produktu cenas.

""Laima" ir "īstās" šokolādes ražotāji, tas nozīmē, ka kakao saturs ir lielāks, līdz ar to kakao pupiņu cenu pieaugums ir sāpīga lieta. Neizslēdzam iespēju drīzumā pārskatīt šokolādes produktu cenas, ja kakao pupiņu cena turpinās pieaugt," atzina uzņēmuma vadītājs, atturoties precizēt pieauguma apmērus.

Viņš arī sacīja, ka tie ražotāji, kuru šokolādes produkti ražoti uz piena vai sojas bāzes, kakao pupiņu cenu kāpuma ietekmi tik būtiski neizjūtot.

"Kopumā paredzu nākotnē ļoti lielu tirgus segmentāciju - būs masu produktu ražotāji, kuri ražos "kaut ko brūnu un saldu", kas tiks saukts par šokolādi vai tās izstrādājumu, taču kakao tur būs arvien mazāk un mazāk. Un būs otra grupa - tie, kas būs investējuši produktos un ražos kvalitatīvu šokolādi no kakao pupiņām. Jautājums par iespēju saglabāt Latvijas iedzīvotāju privilēģiju baudīt īstu šokolādi no kakao pupiņām par samērīgu cenu," atzina "Laimas" vadītājs.

Kā ziņots, "Laima" ir lielākais šokolādes un saldumu ražotājs Baltijā, kurā šokolādi ražo no Ganā iepirktām kakao pupām, neizmantojot pusfabrikātus. "Laima" produkciju eksportē uz 27 valstīm, tostarp Baltijas valstīm, Krieviju, ASV, Kanādu, Lielbritāniju, Īriju, Baltkrieviju, Azerbaidžānu, Kazahstānu un Mongoliju.

Jau vēstīts, ka "Laimas" īpašnieks kopš šā gada 26.augusta ir Norvēģijas kompānija "Orkla", kas iegādājās 100% kapitāldaļu arī pārējos kompānijas "NP Foods" uzņēmumos - AS "Gutta", SIA "NP Foods", AS "Staburadze", "UAB Margiris" un SIA "Detente" no uzņēmuma "Nordic Partners Foods Ltd", kura īpašnieki ir Latvijas investīciju kompānija "Nordic Partners" un Islandes fonds "BIL ehf".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!