Foto: F64
Vēl ir daudz iespēju mainīt Eiropas Komisijas (EK) piedāvātās izmaiņas kohēzijas politikā 2014.-2020.gadā, taču, ja šo piedāvājumu neizdosies padarīt Latvijai labvēlīgāku, tad valsts Ministru prezidentam būtu jāizmanto valsts tiesības bloķēt budžeta pieņemšanu Padomē, šādu viedokli portālam "Delfi" pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte no Latvijas Sandra Kalniete (V).

"Tas, ka EK piedāvā par vienu miljardu samazināt Latvijai finansējumu no ES fondiem, ir nesaprotams lēmums, kas nekādi nav pamatojams. Mēs esam starp ES veiksmīgākajiem fondu apguvējiem un Komisija zina, ka ES fondi ir nozīmīgs ekonomiskās izaugsmes avots tagad, kad Latvijā atsākusies izaugsme pēc krīzes," saka Kalniete.

Deputāte uzskata, ka Latvijai ir jāturpina aktīvi iestāties par savām interesēm saistībā ar nākamo 2014.-2020.gada Eiropas daudzgadu budžetu. "Saliedēti un efektīvi rīkojoties, vēl ir daudzas iespēju mainīt EK piedāvājumu. Pretējā gadījumā Latvijas Ministru prezidentam ir jāizmanto valsts tiesības bloķēt budžeta pieņemšanu Padomē," uzskata EP deputāte no Latvijas.

"Delfi" jau vēstīja, ka EK ceturtdien publicētie Eiropas Savienības (ES) kohēzijas politikas regulu priekšlikumi 2014.-2020.gadam paredz finansējumu Latvijai samazināt par apmēram vienu miljardu eiro (700 miljoniem latu), liecina Finanšu ministrijas (FM) aprēķini.

Latvija nākamajā ES budžeta periodā kohēzijai jeb atpalikušo reģionu attīstībai ES fondos – Eiropas Sociālajā fondā (ESF), Eiropas Reģionālās attīstības fondā (ERAF), Kohēzijas fondā (KF) un Eiropas Lauksaimniecības fonda investīciju daļā – saņems par miljardu eiro mazāk nekā pašreizējā 2007.-2013.gada pariodā, ja tiks atbalstīts EK piedāvājums samazināt finansējuma "griestus" līdz 2,5% no vidējā prognozētā valsts iekšzemes kopprodukta septiņos gados.

EK priekšlikumus apspriedīs Padome un EP, lai līdz 2012.gada beigām tos varētu pieņemt un lai 2014.gadā varētu sākt jaunas paaudzes kohēzijas politikas programmas, teica EK pārstāvniecībā Latvijā.

Līdztekus norisināsies sarunas par daudzgadu finanšu shēmu visam ES budžetam. EK jau ir ierosinājusi 2014. līdz 2020. gadā piešķirt 336 miljardus eiro (236 miljardus latu) kohēzijas politikas instrumentiem ES.

Gala lēmumu par ES 2014.-2020.gada budžetu pieņems ES valstu vadītāji un EP. Vienošanās par budžetu, cerams, tiks panākta līdz nākamā gada Ziemassvētkiem, bet līdz 2013.gada vasarai visiem lēmumiem ir jābūt pieņemtiem, iepriekš lēsa FM.

Pēc ceturtdien iesniegtā tiesību aktu kopuma galīgās pieņemšanas tiks lemts par galīgajiem piešķīrumiem dalībvalstīm un par sarakstiem, kuros pa kategorijām klasificēs reģionus, kas tiesīgi saņemt finansējumu, piebilst EK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!