Foto: Unsplash

Pēdējā gada laikā pieaugusi iedzīvotāju interese par īpašumu iegādi padomju laikos celtās sērijveida daudzīvokļu ēkās. Lai gan dzīvokļi šādās ēkās pieejami par ievērojami zemāku cenu nekā jaunos projektos, ir vairākas nianses, kas jāņem vērā, lai iegādātais mājoklis nākotnē nekļūtu par apgrūtinājumu.

"Luminor" bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais apkopojis padomus, kam ir būtiski pievērst uzmanību, pirms iegādāties mājokli daudzdzīvokļu ēkās, kas jau kalpojušas ilgāku laiku.

Jāatgādina, ka "Delfi Bizness" nesen vērsās bankās, lai uzzinātu, kā atšķiras aizdevuma nosacījumi, iegādājoties dzīvokli sērijveida daudzdzīvokļu namā no nosacījumiem dzīvokļa iegādei jaunākiem īpašumiem, un ar ko jārēķinās, dodoties uz banku.

Dzīvokļa izvēle ir atbildīgs un sarežģīts lēmums, tāpēc nākamās dzīvesvietas apskatē vēlams pievērst pastiprinātu uzmanību vairākiem būtiskiem faktoriem, lai izvairītos no papildu tēriņiem, kad īpašuma iegāde jau veikta, uzsver Sausais.

Stāvvadu un jumta stāvoklis

Padomju laiku dzīvokļos vajadzētu pārbaudīt stāvvadus, kas nereti ir viena no izplatītākajām problēmzonām. Ja nav veikta to nomaiņa un regulāra apkope, pastāv risks regulārai ūdens noplūdei vai stāvvadu aizsērēšanai. Bieži vien, veicot remontdarbus, neiedomājas izveidot piekļuves lūkas stāvvadiem, kas var radīt problēmas un papildu izmaksas avārijas vai stāvvadu nomaiņas gadījumos. Ja izvēlētais īpašums atrodas mājas pēdējā stāvā, jāpārliecinās par ēkas jumta tehnisko stāvokli, jo, ja jumts būs bojāts, pastāv augsts risks, ka dzīvokļa griesti applūdīs, un mitrums pa sienu nokļūs arī mājokļos, kas atrodas zemākos stāvos.

Ūdens spiediens un kvalitāte

Viena no būtiskām niansēm dzīvokļu ēkās ir ūdens spiediens. Visbiežāk vājš ūdens spiediens novērojams vecākās ēkās, kur nav atjaunota ūdens apgādes sistēma. Spiediena problēmas biežāk rodas brīžos, kad mājā ir lielāks ūdens patēriņš, piemēram, vakaros, kad vienlaicīgi vairākos dzīvokļos iedzīvotāji izmanto dušu un vannu kā arī darbina trauku un veļas mašīnas. Par ūdens spiedienu vienkārši var pārliecināties vannas istabā, labierīcībās un virtuvē vienlaicīgi aktivizējot ūdens padevi. Tas ļaus saprast ne tikai ūdens spiedienu, bet arī konstatēt, cik ātrā laikā ūdens uzsilst, un novērtēt, vai tas ir tīrs, bez piemaisījumiem un nepatīkamiem aromātiem.

Apkures sistēma un tās izmaksas

Svarīgs ir arī dzīvokļa apkures veids. Gan gāzes, gan malkas apkures tehniskajam stāvoklim jāpievērš pastiprināta uzmanība, noskaidrojot, cik bieži ir veikti apkopes darbi, cik drīz būs jāveic nākamie uzturēšanas darbi, kā arī kāds ir apkures sistēmas vecums. Ja mājoklī ir centrālā apkure, ziemas laikā siltuma padevi var pārbaudīt, pieskaroties radiatoriem un novērtējot siltumu telpā. Ir vērts pievērst uzmanību, vai ziemas mēnešos dzīvokļos telpās ir izvietots elektriskais sildītājs, kas var liecināt par nepietiekamu siltuma padevi dzīvoklī. Savukārt, ja dzīvokļa apskate notiek vasarā, var apjautāties mājas apsaimniekotājam vai citiem mājas iedzīvotājiem. Aktuāli būtu arī noskaidrot iepriekšējās sezonas apkures izmaksas, lai novērtētu komunālo maksājumu apmēru. Vasaras periodā aktuāla ir arī dzīvokļa pārkaršana, tāpēc ieteikums pārliecināties uz kurām debespusēm atrodas logi.

Kopējie uzkrājumi mājas uzturēšanai

Iegādājoties dzīvokli daudzdzīvokļu mājā, jānoskaidro, vai īpašums ir bez apgrūtinājumiem un parādsaistībām par apsaimniekošanu. Tāpat būtiski ir noskaidrot, kādi remontdarbi ir veikti mājas uzturēšanai pēdējos gados un kas tiek plānots nākotnē. Tas ļaus saprast to, vai tiek veidots uzkrājums regulāriem remontdarbiem, vai arī līdzekļi pietiks tikai avārijas situāciju novēršanai. Saziņa ar apsaimniekotāju dos priekšstatu par tā sasniedzamību un pieejamību problēmsituāciju risināšanā. Ja māja nav renovēta, tai, visticamāk, ir zema energoefektivitāte. Tādēļ ieteicams noskaidrot, vai mājas iedzīvotāji ir apsprieduši pasākumus, lai tuvākā nākotnē ēku uzlabotu.

Jaunie kaimiņi

Apkaimes izpētes laikā ieteicams aprunāties ar potenciālajiem kaimiņiem vai paziņām, kas jau kādu laiku tur dzīvo. Uzdodot praktiskus un konkrētus jautājumus esošiem mājas iedzīvotājiem, būs iespējams rast priekšstatu gan par kaimiņiem, gan iegūt daudzpusīgāku perspektīvu par dzīvi tuvējā apkārtnē un problēmjautājumiem, kas tiek apspriesti mājas kopsapulcēs.

Īpašuma vērtība nākotnē

Iespējams, kādreiz pienāks brīdis, kad saimnieki nolems esošo īpašumu pārdot, jo, mainoties vajadzībām, būs nepieciešams plašāks mājoklis. Lai īpašumam nākotnē augtu vērtība, ir svarīga ne tikai estētiskā kvalitāte pēc remonta, bet arī īpašuma atrašanās vieta, infrastruktūra, ēkas tehniskais stāvoklis un energoefektivitāte. Tāpat ir vērts iegūt informāciju par plānotajiem apkārtējās infrastruktūras uzlabojumiem, kas ilgtermiņā var ietekmēt mājokļa vērtību.

Ja rodas šaubas par to, vai paša spēkos ir pienācīgi izvērtēt visus iepriekš minētos faktorus, ieteicams vērsties pie profesionāļa. Labāk samaksāt meistaram pirms dzīvokļa iegādes, nevis pēc tam jau daudz dārgāk labot nepamanītos defektus, iesaka eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!