Foto: Publicitātes foto

Latvijas Eiroparlamentārietis Krišjānis Kariņš (V, ETP) Eiropas Parlamenta (EP) plenārsesijā Strasbūrā debatēs par Dānijas Eiropas Savienības (ES) prezidentūras programmu aicināja Dānijas premjerministri Helli Torningu–Šmiti prezidentūras laikā veicināt vienotu ES enerģētikas ārpolitiku, informē Kariņa padomniece preses jautājumos Ieva Zīberga.

Kariņš savā uzrunā norādīja, ka nākamajai prezidentūrai ir ļoti daudz izaicinājumu, tai skaitā krīze eirozonā un ES daudzgadu budžets. "Taču tostarp ir svarīgi vienlaikus pievērst arī uzmanību enerģētikas jautājumiem, kas ieņem aizvien nozīmīgāku lomu pasaules ģeopolitikā," uzrunājot klātesošos, uzsvēra Kariņš.

"ES likumdošana nosaka operatora atdalīšanu no ražotāja. Vienlaikus ir zināms, ka ir dalībvalstis, kas slēdz sadarbības līgumus ar trešajām valstīm, paredzot ekskluzīvas tiesības izmantot infrastruktūru, tā nepieļaujot konkurenci un strādājot pret ES iedzīvotāju interesēm," norādīja Kariņš. "Aicinu prezidentūru uzsvērt nepieciešamību ieviest ES likumdošanas principus ne tika līgumos starp ES dalībvalstīm, bet arī ar trešajām valstīm," noslēdzot uzrunu, teica deputāts.

Kā zināms, Dānija no 1.janvāra pārņēma un līdz šā gada 30.jūnijam vadīs ES prezidentūru. Dānijas premjerministre Helle Torninga–Šmite šonedēļ tikās ar Eiropas Parlamenta deputātiem un piedalījās EP plenārsēdē, lai iepazīstinātu ar Dānijas ES prezidentūras programmu.

Kā iepriekš jau ziņots, Kariņš ir kļuvis par enerģētikas likumprojekta "ES informācijas apmaiņas mehānismi attiecībā uz starpvaldību nolīgumiem starp dalībvalstīm un trešajām valstīm enerģētikas jomā" sagatavotāju. Likumprojekts ir pirmais nozīmīgais solis ES likumdošanā, lai izveidotu vienotu dalībvalstu enerģētikas politiku.

Krišjānis Kariņš EP strādā Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā un Ekonomikas un monetāro lietu komitejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!