Foto: Publicitātes foto
Eiropas Parlamenta (EP) deputāts no Latvijas Krišjānis Kariņš ("Vienotība", ETP), parlamenta plenārsesijā, uzrunājot kolēģus par Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu Eiropas Savienības (ES) 2014.–2020.gada budžetam, uzsvēra nepieciešamību ieviest taisnīgumu kohēzijas un lauksaimniecības politikā, portālu "Delfi" informēja deputāta padomniece preses jautājumos Ieva Zīberga.

"Šajā zālē bieži tiek runāts par nepieciešamību ieviest taisnīgumu dažādās valstīs, bet, manuprāt, vispirms mums jāgādā par taisnīgumu mūsu pašu Eiropas Savienībā," teica Kariņš.

Aizstāvot Latvijas intereses, Kariņš uzsvēra, ka EK piedāvājums nākamajam plānošanas periodam kohēzijas un lauksaimniecības politikā, ir klaji diskriminējošs pret Latviju un citām Baltijas valstīm.

"Kamēr kohēzijai Eiropā kopumā plānots pieaugums par 8%, Latvijai paredzēts samazinājums par 20% jeb piekto daļu, bet lauksaimniecībā Latvijas zemnieki saņems tikai pusi no citu Eiropas valstu zemnieku atbalsta maksājumiem," norādīja Kariņš.

"Mēs visi atrodamies vienotā tirgū. Mēs nevaram atļauties šādu tirgus kropļošanu," uzsvēra Kariņš eiroparlamentārietis, aicinot ieviest taisnīgumu kohēzijas un lauksaimniecības politikā.

Jau ziņots, ka ES institūcijas ir uzsākušas darbu pie ES nākamā budžeta plānošanas perioda no 2014. līdz 2020.gadam. EK priekšlikums nākamajam budžeta periodam paredz samazināt kohēzijas finansējumu Latvijai par aptuveni miljardu eiro (700 miljoniem latu).

Savukārt, tiešajos maksājumos lauksaimniekiem EK piedāvā veikt minimālu finansējuma pārdali no tām valstīm, kuras tagad saņem atbalstu virs vidējā maksājuma līmeņa, uz tām dalībvalstīm, kuras saņem zemākos maksājumus, Latvijai paredzot papildus saņemt klāt vien apmēram 35 latus par hektāru. Latvijai šis priekšlikums nav pieņemams, jo tiek diskriminēti zemnieki, veidojot nevienlīdzīgu konkurenci, - lai gan Latvijas zemniekiem paredzēti lielāki tiešmaksājumi, tie joprojām būs krietni zemāki nekā citās valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!