Foto: LETA

Ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) caur Saeimu virzītie likuma grozījumi par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu var radīt negatīvas sekas nodokļu maksātājiem un uzņēmumam "Latvenergo", trešdien, 4. martā, mediju pārstāvjiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers atgādināja, ka pirms gada ekonomikas ministrs informēja valdību par to, kas notiktu, ja OIK tiktu pēkšņi likvidēts. Nemiro tolaik ieteica neatcelt OIK, jo pastāv virkne risku, kas nodokļu maksātājiem radītu aptuveni miljardu eiro lielus zaudējumus.

"Es sapratu, ka ekonomikas ministrs izstrādā citu risinājumu. Ir pagājis aptuveni gads, bet ministrs man par pārsteigumu [priekšlikumu likvidēt OIK] virzīja nevis caur valdību vai sadarbības sanāksmi, bet vērsās Saeimā ar likumprojektu, kas izskatās identisks tam, par kuru Nemiro pirms gada teica, ka tādu nekādā gadījumā nevar pieņemt. Es šo rīcību nevaru saprast. Šeit emocijas ir mazliet jāpaņem malā un jāvērtē ekonomiskās sekas," pauda Kariņš.

Premjers uzsvēra, ka viņš atbalsta OIK atcelšanu ar nosacījumu, ka tas notiek tiesiski, neradot papildus slogu nodokļu maksātājiem.

Runājot par OIK straujas atcelšanas riskiem, premjers norādīja, ka Latvijas vērtīgākais uzņēmums "Latvenergo" saņem OIK maksājumus.

"Šie maksājumi "Latvenergo" ir nepieciešami, lai saietu kopā kompānijas bilance. Turklāt "Latvenergo" publiski kotē parādzīmes. Ja ar Saeimas lēmumu pēkšņi "Latvenergo" tiktu atņemti šie ieņēmumi, tas nozīmē, ka šī starpība uzņēmumam būs jāsedz no valsts budžeta vai arī, atņemot naudu un to neaizvietojot, uzņēmumu var sagaidīt maksātspējas grūtības. Šis risinājums man šķiet ne līdz galam izdomāts," sacīja Kariņš.

Jau ziņots, ka Saeimas vairākums iepriekš piekrita sēdes darba kārtībā iekļaut "KPV LV" Saeimas frakcijas iesniegtos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz atcelt elektrības OIK jeb atbalsta virskompensācijas.

Izņemot "KPV LV", pārējie koalīcija partneri balsoja pret jautājuma iekļaušanu darba kārtībā skaidrojot, ka būtu jādod nedēļa laika Finanšu ministrijai (FM) sniegt atzinumu šajā jautājumā.

Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latvkovskis norādīja, ka tas ir fiskāli ietekmīgs priekšlikums, tāpēc patlaban tas nebūtu jāatbalsta, jo FM nav sniegusi savu vērtējumu par likumprojektu.

Savukārt 14. februārī Kariņš izdeva rezolūciju Nemiro nekavējoties sākt darbu un pēc iespējas ātrāk izskatīšanai valdībā iesniegt noteikumu projektu obligātā iepirkuma komponentes (OIK) efektīvākas pārraudzības nodrošināšanai, informēja premjera birojā.

"Ekonomikas ministram nekavējoties jāuzsāk darbs pie Ministru kabineta noteikumu izstrādes, lai iespējami ātrākā laikā ieviestu efektīvāku OIK pārraudzību. Vienlaikus sagaidu, ka ministrs aktīvi turpina darbu pie risinājumu izstrādes OIK likvidēšanai atbilstoši valdības deklarācijā paredzētajam uzstādījumam," uzsvēra Kariņš.

Valdības deklarācijā noteikts, ka OIK jālikvidē ievērojot tiesiskuma principus un nepieļaujot šo maksājumu veikšanu no citiem finanšu avotiem, bet gan veicot to valsts budžetam un iedzīvotājiem ekonomiski un finansiāli izdevīgākajā veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!