Foto: PantherMedia/Scanpix
Ļaudis no Latvijas metušies pūļa finansējuma vietnēs pieprasīt naudu ne tikai, iespējams, inovatīviem izgudrojumiem, bet arī šķietami ikdienišķām un romantiskām lietām.

Pūļa finansējums ir iespēja īpašās interneta vietnēs, piemēram, kā "Kickstarter" un "Indiegogo", piesaistīt konkrētu personu finanšu līdzekļus, lai iegūtu atbalstu kādam, iespējams, daudzsološam projektam vai radoša produkta ražošanas uzsākšanai.

Portāls "Delfi" apsekoja lielākās pūļa finansējuma vietnes, meklējot, kam latvieši šobrīd piesaista finanses, kas ļāva secināt, ka arvien vairāk Latvijas iedzīvotāji vēlās, lai citi cilvēki apmaksātu viņiem iespēju ne tikai uzsākt ražot kādu inovatīvu produktu kā bezpilota lidaparātu "AirDog", bet apmaksātu arī savas personiskās lietas kā studēšanu, kā arī datoru – personiskām un darba vajadzībām.


Latvija kā Katrīnas I dzimtene


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pēc vienas no versijām, Krievijas ķeizariene Katrīna I pirms 330 gadiem, 1684. gada 15. aprīlī, piedzima Latvijā. Portāla "RocketHub" pūļa finansējuma projekta pieteicējas mērķis ir popularizēt Latviju kā Katrīnas I dzimteni.

Projekta iesniedzēja plāno savākt 100 000 ASV dolārus. Lai gan projekts beigsies 29. decembrī, šobrīd neviens nav sniedzis finansiālu atbalstu projektam, pat par spīti tam, ka tiem, kuri sniegs 150 ASV dolāru lielu palīdzību, pienāksies biļete uz labdarības pasākumu – Martas balle.

Pieteicēja par naudu vēlās ne tikai piesaistīt Latvijai vairāk tūristu, bet uzlabot latviešu un krievu attiecības valstī un palielināt finansējumu labdarībai.

Dejošana ārzemēs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Veiksmīgāk pūļa finansējumu izdodas piesaistīt dejotājiem, kuri vēlas studēt ārzemēm.

Portālā "GoFundMe" pūļa finansējuma pieteikumus ir iesnieguši vairāki Latvijas iedzīvotāji, kas vēlās profesionāli apgūt dejas mākslu ārpus valsts.

Viens no finansējuma pieprasītājiem ir Klāvs Liepiņš, kurš piesaistījis sešu mēnešu laikā 1 775 eiro no nepieciešamajiem 5 550 eiro. Jaunieša mērķis ir iegūt naudu, lai varētu samaksāt par plānotajām mācībām. Šobrīd Liepiņš mācās Islandes mākslas akadēmijā un strādā par bārmeni Islandē.

Jaunietis sācis dejot tikai 19 gadu vecumā, taču, studējot Islandē, sapratis, ka dzīvē neko citu nespēj darīt, kā tikai dejot, liecina rakstītais projekta pieteikumā.

Savukārt Kristīne Zobena-Zālīte tai pašā portālā ir lūgusi finansējumu talantīgai 13 gadus jaunai baletdejotājai 10 000 eiro apmērā, sešu mēnešu laikā ļaudis ir saziedojuši 510 eiro. Pieteikuma iesniedzēja norāda, ka jaunā baletdejotāja jau līdz šim ir vinnējusi 10 starptautiskos baleta konkursos un dejo jau 10 gadus.

Finansējums jaunajai dejotājai Agatei Zālītei nepieciešams, lai segtu uzturēšanās un transporta izmaksas, lai meitene varētu uzsākt mācības Berlīnes baleta skolā, kurā viņa jau ir iestājusies.

Romantikas vārdā


Foto: LETA

Savukārt kāds Daugavpils iedzīvotājs, kurš sevi sauc par "latviešu puisi" (angļ. val. – "Latvian boy") vēlās 30 000 ASV dolāru, lai iegādātos salu.

Portālā "Indiegogo" finansējuma pieteikums ir aktīvs no 15. novembra, līdz šim neviens labdaris nav atlicinājis jaunietim pat vienu dolāru, lai tiktu pie savas salas, taču to vēl ir iespējams izdarīt līdz 14. janvārim.

Projekta pieteikumā jaunietis skaidro, ka viņam ir nepieciešama sala, lai viņš tiktu pie draudzenes un apprecētos.

Jaudīgi datori


Foto: stock.xchng

Portāls "Delfi" novēroja, ka Latvijas iedzīvotāji vaicā arī pēc pūļa finansējuma jauniem datoriem.

Tostarp Ieva Kazane portālā "Indiegogo" vaicā pēc 700 dolāriem, jo, lai sāktu darbu, viņai nepieciešams jauns "Apple" dators. Sieviete pieprasījumā skaidro, ka viņa ir talantīga, taču ietaupījumi neļauj iegādāties jaunu datoru.

Līdzīga situācija ir arī Ilvaram Baklanam, kurš skaidro vietnē "Indiegogo", ka labākā dāvana Ziemassvētkos būtu jauns dators. Viņa mērķis ir savākt 500 eiro, un šobrīd viņam ir noziedots viens eiro. Pārējo summu Baklans cer savākt līdz 26. decembrim.

Vīrietis norāda, ka ir grafiskais dizaineris un datorspēļu spēlētājs, tāpēc viņam ir nepieciešams labāks dators nekā viņa četrus gadus vecais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!