Foto: LETA
Rīgā kopumā nav attīstīts ielu tirdzniecības platību segments un nav izveidojušās iepirkšanās ielas, liecina "Colliers Baltics" pētījuma dati par ielu tirdzniecības platībām Latvijas galvaspilsētā.

Lielākā daļa starptautisko tīklu apģērbu un apavu veikalu ir pārvākusies uz tirdzniecības centriem, retu reizi saglabājot reprezentablu veikalu pilsētas centrā. Turklāt banku filiāles un telekomunikāciju pakalpojumu operatori ir gandrīz pilnībā pametuši ielu tirdzniecības platības Rīgas centrā.

Statistikas dati liecina, ka pēdējo 20 gadu laikā Rīgas centra iedzīvotāju skaits samazinājies par 40%, norāda "Colliers Baltics". Lielākoties cilvēki pārceļas dzīvot uz Pierīgu, centrā atgriežoties strādāt, pēc pakalpojumiem vai kultūras pasākumiem. Šī tendence un cilvēku ieradumi ietekmējuši arī operatoru un pārstāvēto zīmolu klāstu pilsētas centrā. Pēdējos gados ielu tirdzniecības platības aktīvi izmantoja mazie pārtikas un ikdienas preču veikali, kā arī kafejnīcas, kurās galvenokārt tika piedāvāta kafija un smalkmaizītes. Nereti tie atradās aktīvajās centra ielās. Covid-19 izraisīto ierobežojumu dēļ iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas iepirkšanos nelielos veikalos blakus mājai vai tiešsaistē.

"Palielinoties iepirkšanās internetā popularitātei, tirdzniecības sektors strauji mainās. Lai klienti izvēlētos apmeklēt veikalus, tiem ir jāpiedāvā unikāls produkts, ātri un ērti pieejams pakalpojums vai jāsniedz īpašas emocijas. Veikaliem pilsētas centrā gan Rīgā, gan arī citviet Eiropā ar pielāgošanos veicas grūtāk. Agrāk cilvēku plūsmu nodrošināja gan centra iedzīvotāji, gan tie, kas apmeklēja centru ikdienā darba, mācību vai citu pakalpojumu dēļ. Pandēmijas laikā dažādu luksusa preču veikaliem, kafejnīcām, restorāniem, bāriem, veselības un skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem nemaz neklājas viegli. Mazie Vecrīgas veikali cieš īpaši smagus zaudējumus, jo tūristu plūsma gandrīz ir izsīkusi," stāsta "Colliers Baltics" Brokeru aģentūras vadītājs Ēriks Bergmans.

Pētījuma autori secinājuši, ka ielu tirdzniecības platību nomas maksa Rīgā pēdējos gados turpina mazināties, turklāt vēl straujāks tās samazinājums ir gaidāms Covid-19 iespaidā. Šobrīd Rīgas centrālajā daļā ir ļoti augsts brīvo telpu īpatsvars ‒ aptuveni piektā daļa visu telpu nav iznomāta. Ņemot vērā Covid-19 otro vilni un ieviestos ierobežojumus, "Colliers" pētījuma autori secina, ka tuvākajā laikā nav gaidāma šīs situācijas uzlabošanās.

Aptuveni 70% nomas darījumu ielu tirdzniecības segmentā notiek ar platībām līdz 250 m2.

Piedāvājums ir atbilstošs: lielākais šobrīd piedāvātais tirdzniecības telpu apjoms Rīgas centrā ir platības līdz 300 m2. Ņemot vērā augstos vispārējo brīvo telpu rādītājus, saglabājas arī mēreni liels piedāvājums lielākām telpām. Vidējā tirgū pieejamā ielu tirdzniecības platība ir 104 m2, nomas maksa ‒ 10‒15 EUR par m2. Nomas maksa ir atkarīga no konkrēto telpu stāvokļa, skatlogu lieluma un skaita, redzamības, ielas gājēju plūsmas un atrašanās vietas Rīgas centrālajā daļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!