Foto: LETA
Aptuveni 20% kažokzvēru audzētavā SIA "Gauja AB" iegūto ādu paliek Latvijas tirgū, un no tām uzņēmums katru gadu šuj vairākus simtus kažoku, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "Gauja AB" valdes loceklis Arnis Veckaktiņš.

""Gaujas AB" veikalā vienmēr ir izlikti pārdošanā aptuveni 200 pašu šūtie kažoki - tie ir kažoki, kuri nav šūti pēc pasūtījuma. Tik lielu kažoku klāstu veikalā nevar piedāvāt neviens pārpircējs vai tirgotājs, jo paši audzējam un paši šujam. Uzskatu, ka arī cenu ziņā ar "Gauju AB" nespēj konkurēt tie, kas iepērk ādas ārzemēs, atved tās uz Latviju un tad šuj kažokus," sacīja Veckaktiņš.

Viņš skaidroja, ka "Gaujas AB" veikalā kažoki maksā 2000 līdz 3000 latu, citiem tirgotājiem tie maksā arī 4000 un 5000 latu.

"Kažokus pērk, un nevarētu teikt, ka krīze būtu īpaši iespaidojusi kažoku pircējus. Ir cilvēku slānis, kas vienmēr pirks kažokus. Ne tik labi tirdzniecība veicās tad, kad bija trīs siltās ziemas pēc kārtas, bet divās aukstajās ziemās kažokus pirka ļoti labi. Latvijā vienmēr un jebkuros ekonomiskajos apstākļos atradīsies 200 līdz 300 cilvēki, kuriem kažoks ir nepieciešams un kuri to nopirks. Apjomi jau mums nav lieli," sacīja Veckaktiņš.

Viņš piebilda, ka veikalā nereti iepērkas arī ārvalstu vēstniecību darbinieki, ārzemju tūristi.

Jautāts, vai "Gauja AB" eksportē arī gatavus kažokus, Veckaktiņš sacīja, ka kažoki domāti tikai vietējam tirgum. "Šujam tikai to ekspozīciju, ko var apskatīt veikalā. Ja pircējam kāds veikalā esošs modelis patīk, bet neder pēc izmēra, tad šujam arī pēc pasūtījuma," piebilda Veckaktiņš.

SIA "Gauja AB" ar kažokzvēru audzēšanu nodarbojas kopš 1945.gada - sākotnēji kā valsts uzņēmums, tad padomju saimniecība, bet 1996.gadā uzņēmums tika privatizēts un izveidota SIA "Gauja AB".

Jau 1997.gadā "Gauja AB" sāka kažokādu izstrādājumu šūšanu, atverot savu kažokādu izstrādājumu salonu Rīgā, M.Juglas ielā 3, un šūšanas darbnīcas filiāli. "Gauja AB" ir starptautiski reģistrēta preču zīme.

Zvēraudzētava gadā iegūst aptuveni 100 000 ūdeļu ādu un 3000 lapsu ādu.

2008.gadā "Gauja AB" strādāja ar 1,34 miljonu latu apgrozījumu un 48 365 latu peļņu, bet 2009.gadā apgrozījums bija 0,95 miljoni latu un tika gūta 1263 latu peļņa.

2010.gadā zvēraudzētava strādāja ar 1,7 miljonu latu apgrozījumu un 180 514 latu peļņu.

"Gaujas AB" īpašnieki ir Svetlana Druva (52%), Tamāra Klimenko (24%) un Agris Nagliņš (24%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!