Foto: AP/Scanpix
Tā kā gaļas pārstrādes uzņēmumi dažādu apsvērumu dēļ nevēlas pieņemt zirga gaļu no kautuvēm, šī gaļa vienkārši tiek noformēta kā liellopu gaļa un tā ir Latvijā vispārpieņemta prakse, atzina lopkautuves SIA "Viļumene" vadītāja un sertificēta vetārste Maija Vidomska.

"Gaļas cehs grib saņemt govs gaļu un to govs gaļu arī saņem. Patiesība ir tāda, ka lopkautuvēs nonāk veci zirgi, kas vairs nav derīgi darbam, piemēram, ar lauztām kājām. Savā ziņā tā ir zināma žēlsirdība pret dzīvnieku, jo neviens zemnieks arī ar vetārsta palīdzību nespēs tādu zirgu izārstēt. Visā Eiropā to dara, arī Latvijā padomju laikos masveidā nāca iekšā zirga gaļa no Latīņamerikas un tas īpaši netika afišēts. Apzināmies, ka tā ir zināma patērētāju maldināšana, tomēr dzīve ir dzīve," sacīja kautuves vadītāja, norādot, ka gada laikā "Viļumenē" tiek nokauti astoņi zirgi.

Viņa arī atzina, ka lopkautuve ir saņēmusi administratīvo protokolu no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) par soda sankcijām pret uzņēmumu un lietas izskatīšana plānota 12.martā.

Arī lopkautuves SIA "Heinors" īpašnieks Edgars Turcis atzina, ka pērn gaļas pārstrādes uzņēmumam "Forevers" ir piegādāti seši zirgi, kas pavadzīmēs tikuši noformēti kā liellopu gaļa.

"Mums vienkārši trāpījās daži zirgi un "Forevers" teica, ka varētu tos nopirkt, ja tie tiks noformēti kā liellopu gaļa. Pēc uzņēmuma lūguma tas arī tika izdarīts. "Heinors" līdz tam principā nekad nepieņēma zirga gaļu un nav to darījis arī turpmāk. Vienkārši ar tiem sešiem zirgiem tagad trāpījām uz šo skandālu," sacīja Turcis.

Viņš arī piebilda, ka uzņēmums jau saņēmis PVD sastādīto administratīvo protokolu, taču soda apmērs vēl nav noteikts. Par to tikšot lemts nākamnedēļ, piebilda Turcis.

Kā ziņots, vairākās Latvijas kautuvēs un vienā gaļas pārstrādes uzņēmumā - "Forevers" - ir konstatētas aizdomīgas darbības ar zirga gaļu. Lopu kautuvei Cēsu novadā "Aibi" tiks piemērots sods par pārtikas izsekojamības nenodrošināšanu 500 latu apmērā saistībā ar to, ka kautuve uzņēmumam "Forevers" piegādāto zirga gaļu uzdevusi par liellopu gaļu, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

"Mēs esam pārbaudījuši deviņas kautuves un konstatējām, ka sešās no tām ir pārkāpumi produkcijas izsekojamībā. Tā ir liela problēma, ko varam raksturot kā krāpniecisku shēmu, un nekavēsimies piemērot attiecīgo sodu. Patlaban sodu piemērosim "Aibi", kur esam konstatējuši, ka tajā nokauto zirgu gaļa pavadzīmju noformēšanas procesā kaut kādā posmā tikusi pārdēvēta par liellopu gaļu, un tas ir klajš pārkāpums un pārstrādes uzņēmuma maldināšana," sacīja Balodis.

Viņš norādīja, ka soda apmērs ir līdz 500 latiem, bet, ja gada laikā pārkāpums tiek atklāts atkārtoti, sods var sasniegt 3000 latu.

"Esam skatījuši piegādes par pagājušā gada nogali un šī gada sākumu. Visām kautuvēm, kuras nevarēs pierādīt liellopu gaļas izsekojamību, jārēķinās ar soda sankcijām," norādīja PVD vadītājs.

Viņš arī sacīja, ka zirga gaļas kilograms maksā 95 santīmus, kamēr liellopu gaļa - 1,50 latus par vienu kilogramu. Līdz ar to runa ir ne tikai par krāpšanos ar dokumentiem, bet arī par ievērojamiem naudas līdzekļiem.

Vairāk nekā puse no 416 pērn Latvijā nokautajiem zirgiem jeb 272 zirgi ir nokauti SIA "Aibi" kautuvē. Lielākā daļa no tiem jeb 203 zirgi ir piegādāti gaļas pārstrādes uzņēmumam SIA "Forevers".

Pārbaudes abos uzņēmumos joprojām turpinās, taču jau patlaban iegūtā informācija liecina par to, ka gandrīz visos gadījumos "Aibi" no 203 zirgiem iegūto gaļu pārstrādes uzņēmumam "Forevers" piegādājusi kā liellopu gaļu. To apliecina pavadzīmes, kurās redzami zirgu identifikācijas numuri ar skaidru norādi, ka piegādājamā prece ir liellopu gaļa, informēja Meistere.

"Forevers" ražoto produktu marķējumā zirga gaļa kā sastāvdaļa nav minēta. PVD šodien ir saņēmis informāciju, ka Vācijas laboratorijā pārbaudītajos "Forevers" produkcijas paraugos ir konstatēta zirga gaļa. Jau tuvākajā laikā tiek gaidīti testēšanas pārskati.

"Forevers" zirga gaļu kā liellopu gaļu ir piegādājis arī SIA "Heinors" - starpnieks, kurš kādā citā kautuvē kautu zirgu gaļu ar jaunu pavadzīmi, kurā tā uzdota par liellopu gaļu, piegādājis SIA "Forevers", informēja Meistere.

Pārkāpumus PVD ir konstatējis arī trīs citās kautuvēs - z/s "Kalnpierbes" un SIA "Musino", kurās nav nodrošināta zirga gaļas izsekojamība.

Eiropas Komisija ir uzdevusi visu dalībvalstu pārtikas apriti uzraugošajām iestādēm veikt liellopu gaļu saturošu produktu DNS pārbaudes, lai pārliecinātos, vai tie patiešām satur liellopu nevis zirga gaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!