Foto: LETA
Tā dēvētā Junkera plāna pienesums Latvijas ekonomikai būs atkarīgs no mums pašiem, sacīja "Swedbank" galvenais ekonomists Latvijā Mārtiņš Kazāks.

Žana Kloda Junkera vadītā Eiropas Komisija iecerējusi šogad izveidot Eiropas Stratēģisko investīciju fondu, kurā sākotnēji tiks ieguldīts 21 miljards eiro Eiropas Investīciju bankas un Eiropas Savienības līdzekļu. Šim ieguldījumam vajadzētu piesaistīt 15 reizes lielāku privātā finansējuma apjomu, tādējādi kopumā Eiropas ekonomikā paredzēts ieguldīt 315 miljardus eiro, lai veicinātu izaugsmi un jaunu darbvietu radīšanu.

Kazāks vērtēja, ka Junkera plāna investīcijām būs kaut kāda pozitīva ietekme uz Latviju, bet tikai no mums pašiem atkarīgs, cik liela šī ietekme būs, cik spēsim no šiem projektiem paņemt un kur tiks veikti ieguldījumi. "Vai ieguldīsim lietā, kas šodien rada darbvietas un nākotnē rada izdevumus, vai arī lietā, kas šodien rada darbvietas un nākotnē dod ieņēmumus, rada biznesa plūsmu. Tas ir mūsu pašu jautājums," skaidroja ekonomists.

Viņš vērsa uzmanību, ka par Junkera plānu vēl ir daudz neskaidrību un, visticamāk, šīs programmas līdzekļi ienāks vēlāk, nekā domāts. "Nedrīkstam tagad sēdēt un gaidīt, ka Junkers atvedīs naudu. Šī investīciju programma var būt pozitīvs pluss, bet mums jādzīvo tā, it kā mums būtu jāiztiek bez šādas piešprices," sacīja ekonomists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!