Foto: Shutterstock
Kazas piena produktu, tostarp kazas siera, cenas šogad Latvijā varētu saglabāties iepriekšējā gada līmenī, prognozēja Latvijas Kazkopības biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Piliena.

"Lētāka produkcija nekļūs, bet neviena no saimniecībām nav arī minējusi, ka kādi produkti varētu kļūt būtiski dārgāki," teica Piliena, piebilstot, ka, visticamāk, kazas piena produktu cenas varētu saglabāties iepriekšējā gada līmenī. Ja kāds arī minimāli palielināšot savu produktu cenas, tas nebūs būtisks pieaugums un varētu būt saistīts ar ražošanas izmaksu palielināšanos.

Tāpat viņa prognozēja, ka kazu skaits šogad Latvijā būtiski nesamazināsies salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, taču saimniecībām varētu būt tendence neveidot lielākus ganāmpulkus, bet orientēties uz produktīvāku kazu ganāmpulku audzēšanu. Dzīvnieku skaitam esošajās fermās ir tendence stabilizēties, taču nav izslēgta jaunu dalībnieku ienākšana nozarē.

Viņa teica, ka nozares izaicinājums ir atrast piemērotāko savstarpējās kooperācijas modeli, piemēram, kopīgi nododot pienu pienotavai vai arī vienam audzējot kazas, bet otram - ražojot pienu.

Pēc Pilienas teiktā, Latvijas kazkopji turpina izglītoties kooperācijā, tostarp nesen 20 kazkopji devušies uz Franciju, lai aizgūtu šīs valsts pieredzi nozares kooperācijā un rastu piemērotākos risinājumus kooperācijai Latvijā.

"Kooperācija noteikti būs nozares izaicinājums tuvākajā nākotnē. Pašreizējos apstākļos, kad jauniešu laukos trūkst, daudziem bērni devušies strādāt uz ārzemēm, kooperācija ir vienīgais risinājums, kā optimizēt izdevumus, lai turpinātu strādāt," sprieda Latvijas Kazkopības biedrības valdes priekšsēdētāja.

Vienlaikus viņa atzina, ka kazkopības saimniecībām pēc 20 gadu individuāla darba ir grūti apvienoties un kaut ko savā līdzšinējā saimniekošanas modelī mainīt.

Latvijas Kazkopības biedrība ir sabiedriska organizācija, kas dibināta 2006. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!