Foto: stock.xchng
Latvijā svaigas gaļas tirdzniecība lielveikalos tiek rūpīgi uzraudzīta un tur blēdības nav iespējamas, bet tirgos situācija ir sliktāka, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja Latvijas lielākā putnu gaļas pārstrādātāja "Putnu fabrika "Ķekava"" ("Ķekava") valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers.

"Lielveikali visi tiek rūpīgi uzraudzīti, un ir maz iespēju, ka tur varētu notikt kādas blēdības vai spekulācijas. Šajā jomā tirgus puslīdz ir sakārtots, un vairāk visu nosaka mūsu pārrunas ar tīklu īpašniekiem par cenu politiku, atlaidēm, aktivitātēm u.tml., kas ir smagas," teica Vilcmeiers.

Viņš atzina, ka savukārt sliktāka ir situācija ar tirgiem. "Caur tirgiem Latvijā ienāk ne tik kvalitatīva putnu gaļa, un tur ir vājāka veterinārā kontrole. Nevar būt drošs par to, ko tur tirgo. Vienā dienā tante var tirgot atsaldētu Polijas vistu, otrā - citas valsts vistu, bet viņa jau neatbild par to, ko viņai liek tirgot. Savukārt lielajiem veikaliem kas tāds sagrautu reputāciju – ja pircējs saslimst sliktas pārtikas dēļ, tad viņiem par to ir jāatbild. Tāpēc caur tirgiem notiek nekvalitatīvas produkcijas ieplūšana Latvijā, tā ir problēma. Šajā jomā ir vairāk jāstrādā valsts institūcijām, lai ierobežotu, kontrolētu. Arī cena šai produkcijai tirgos ir zemāka," teica Vilcmeiers.

Pēc "Ķekavas" valdes priekšsēdētāja teiktā, pārstrādātās produkcijas segmentā ļoti sīva konkurence ir no ražotājiem, kas paši gaļu neražo, bet iepirkto gaļu pārstrādā. "Piemēram spēcīgs konkurents ir "Rēzeknes gaļas kombināts", "Gaļas pārstrādes uzņēmums Nākotne" agresīvi darbojas tirgū. Daži no viņiem ir godīgāki, daži mazāk godīgi, bet konkurence ir ļoti sīva. Skaidrs, ka sīvā konkurencē ražotājs meklē iespējas, kā samazināt pašizmaksu, kas arī notika zirga gaļas skandāla gadījumā. Savukārt mēs arī visiem lielveikaliem uzsveram, ka pārdodam un pārstrādājam tikai mūsu audzētas vistas, mēs par to atbildam un pie mums zirga gaļu neatradīsiet. Ja spējam saražot kvalitatīvu produkciju, patērētājs to novērtē," teica Vilcmeiers.

Putnu fabrika "Ķekava" izveidota 1967.gadā. Uzņēmums nodarbojas ar mājputnu gaļas pārstrādi. "Ķekavas" lielākie akcionāri ir četras fiziskas personas - Latvijas pilsoņi, ka arī viens Krievijas pilsonis, kura līdzdalība nav būtiska. Pārējās akcijas pieder aptuveni 300 "Ķekavas" bijušajiem un esošajiem darbiniekiem, kuri ieguvuši akcijas par ieguldījumu uzņēmumā. 3.jūlijā kļuva zināms par Lietuvas "Linas Agro Group" plāniem iegādāties 87% "Ķekavas" akciju, kā arī kļūt par īpašnieci vēl trim Latvijas putnkopības uzņēmumiem.

2012.gadā putnu fabrika "Ķekava" strādāja ar 23,139 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 15,4% vairāk nekā 2011.gadā, savukārt uzņēmuma zaudējumi samazinājās astoņas reizes un bija 504 tūkstoši latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!