Foto: Unsplash

Ķekavas novada dome šodien pieņēmusi lēmumu aizliegt azartspēļu organizēšanu visā jaunajā Ķekavas novada teritorijā.

Novada dome šodien pieņēma pašvaldības saistošos noteikumus, kas nosaka azartspēļu organizēšanas kārtību Ķekavas novada administratīvajā teritorijā.

Saistošie noteikumi paredz, ka Ķekavas novada administratīvajā teritorijā ir aizliegts organizēt azartspēles.

Šis aizliegums neattieksies uz gadījumiem, kuros līdz noteikumu spēkā stāšanās brīdim ir izsniegta azartspēļu organizēšanas vietas licence vai citos normatīvajos tiesību aktos ir atļauts organizēt azartspēles.

Pieņemot šo lēmumu pašvaldība atsaukusies uz Pašvaldību likumu, kā arī Azartspēļu un izložu likuma 41.pantu, kas nosaka, ka azartspēles nav atļauts organizēt attiecīgās pašvaldības vietās vai teritorijās, kuras noteiktas pašvaldības saistošajos noteikumos.

Ķekavas dome arī atsaucas uz šī likuma normu, kas nosaka, ka pašvaldībai ir tiesības izdot saistošos noteikumus, ar kuriem tiek noteiktas vietas un teritorijas, kurās azartspēles nav atļauts organizēt.

Kā norādīts pašvaldības deputātiem iesniegtajā informācijā, esot zinātniski pierādīts, ka azartspēļu atkarība izraisa nelabvēlīgas sekas gan indivīda, gan ģimenes, gan kopienas, gan sabiedrības līmenī.

Azartspēles nodarot kaitējumu cilvēka psihiskajai veselībai, atstāj nelabvēlīgu ietekmi uz fizisko veselību, kaitē attiecībām ģimenē, rada finansiālas problēmas u.c.

Ķekavas novads ir pirmā Latvijas pašvaldība, kas pieņēmusi šādu lēmumu, balstoties uz šogad grozījumi Azartspēļu un izložu likumā, kas stājās spēkā šī gada 17.aprīlī.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, pašvaldība plāno lemt arī par Ķekavā esošās spēļu zāles darbības pārtraukšanu.

Kā ziņots, arī citas Latvijas pašvaldības lemj par azartspēļu ierobežošanu.

Pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rosinātās atkārtotas publiskās apspriešanas, jaunā sasaukuma Līvānu novada dome lēmusi ierobežot azartspēles pilsētā, informēja domē.

Domē atgādināja, ka pērnā gada beigās apstiprināti lokālplānojumi, izdodot saistošos noteikumus "Līvānu pilsētas sabiedriskā centra teritorijas, kurā tiek aizliegtas azartspēļu un izložu organizēšanas vietas, izmantošanas un apbūves saistošie noteikumi". Saistošie noteikumi ir pamats, lai lemtu par azartspēļu organizētāju pieteikumiem jaunu zāļu atvēršanai.

VARAM konstatējusi, ka teritorijas plānojuma izstrādē nav ievēroti vairāki normatīvi. Ņemot to vērā, ministrija apturējusi saistošo noteikumu darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!