Jūrmalā sākta daudzfunkcionāla, interaktīva dabas tūrisma centra būvniecība, informē Jūrmalas domē. Daudzfunkcionālā dabas izglītības centra izveides un mežaparka labiekārtojuma, tostarp ielas izbūves, kopējās izmaksas plānotas 15,63 miljoni eiro apmērā.

Pašvaldība ieceres īstenošanai ir piesaistījusi līdzfinansējumu divos Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektos.

Foto: Publicitātes attēli

Daudzfunkcionālā dabas tūrisma centra izveides un mežaparka labiekārtojuma koncepts ir balstīts uz dabas mantojuma un tā vērtību izcelšanu, dabas resursu saglabāšanu un mijiedarbību ar cilvēku.
Būvdarbi sākti oktobrī, un tos plānots pabeigt līdz 2022. gada beigām. Centra ēka plānota gandrīz 4000 kvadrātmetru platībā. Tajā, izmantojot inovatīvus un interaktīvus risinājumus, apmeklētājiem būs iespēja izglītoties, izzināt dabu un saturīgi pavadīt laiku. Dabas tūrisma centrs sniegs plašākas izglītības iespējas bērniem, skolēniem, skolotājiem, jaunajiem un pieredzējušajiem zinātniekiem, tūristiem un citiem interesentiem, paredz pašvaldība.

Centra saturu veidos pamata ekspozīcija, kurā akcentētas Jūrmalas dabas bagātības un to daudzveidība, procesi dabā un cilvēka atbildība par dabiskās vides saglabāšanu. Papildus pastāvīgās ekspozīcijas zālei būs arī mainīgās ekspozīcijas, konferenču zāle, telpas mācību nodarbībām un pasākumiem, kafejnīca, kā arī atvērtā tipa biroja telpas uzņēmējiem.

Gada nogalē plānots sākt meža parka Tūristu ielā 17 labiekārtošanu, kopumā sakārtojot teritoriju Ķemeru apkaimē kopumā 15,74 hektāru platībā, stāsta pašvaldībā. Meža parks papildinās dabas tūrisma centra izglītojošo funkciju, sniedzot iespēju rīkot mācību un izglītojošas nodarbības ārpus telpām. Parkā atjaunos vēsturisko pastaigu taku tīklu, ierīkos bērnu rotaļu laukumu, nelielu brīvdabas estrādi, soliņus atpūtai un izvietos informatīvas zīmes dabas izziņai, kā arī veiks citus labiekārtošanas darbus. Dabas tūrisma centra apmeklētāju ērtībām plānots izbūvēt arī līdzās esošo Sēravotu ielu. Mežaparka labiekārtojumu līdz ar Sēravotu ielas izbūvi plānots pabeigt līdz nākamā gada vidum.

Jau ziņots, ka šovasar atklāts par 11,9 miljoniem eiro atjaunotais Ķemeru vēsturiskais parks un rekonstruētais ūdenstornis. Sakārtota arī apkaimes infrastruktūra – labiekārtots skvērs, ierīkotas autostāvvietas un pārbūvētas ielas. "Līdz ar dabas tūrisma centra izvedi noslēgsies nozīmīgs posms Ķemeru apkaimes sakārtošanā. Tas būs arī vēl viens būtisks stimuls tūrisma piesaistei un uzņēmējdarbības veicināšanai, kas ir nozīmīgi pilsētas kopējai attīstībai," uzskata Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis.

Foto: Publicitātes attēli

Dabas tūrisma centra būvprojektu izstrādāja arhitektu birojs SIA "Lauder Architects", pastāvīgās ekspozīcijas tehnisko projektu – SIA "Dd Project" apvienībā ar SIA "Solavi", savukārt centra ekspozīcijas koncepcijas un satura veidošanā tika iesaistīti Latvijas Universitātes zinātnieki un pētnieki kopā ar dažādu jomu ekspertiem un izglītības iestāžu pedagogiem.

Saskaņā ar iepirkumu konkursa rezultātiem būvdarbus veic SIA "Arčers", būvuzraudzību nodrošinās SIA "P.M.G.".

Projekta "Daudzfunkcionāla dabas tūrisma centra jaunbūve un meža parka labiekārtojums Ķemeros" izmaksas ir gandrīz 9,3 miljoni eiro, no tām Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 5 miljoni eiro, valsts budžeta dotācija ir 132,5 tūkstoši eiro, Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības finansējums ir 4,13 miljoni eiro.

Projekta "Daudzfunkcionāla dabas tūrisma centra pakalpojumu attīstība un meža parka labiekārtojuma pilnveide Ķemeros" izmaksas ir 6,36 miljoni eiro, no tām Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 994 tūkstoši eiro, valsts budžeta dotācija ir 26,3 tūkstoši eiro, Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības finansējums ir 5,34 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!