Foto: Vida Press

Ķīnas valdības pūles, lai izbeigtu krīzi valsts nekustamā īpašuma sektorā, kas pēdējā gada laikā ir smagi skārusi ekonomiku, škietami sāk vainagoties ar panākumiem, ziņo CNN.

Ķīnas lielākā nekustamo īpašumu attīstītāja "Country Garden" akcijas Honkongā pieauga pat par 52% pēc tam, kad Pekina piektdien atklāja 16 punktu plānu, kas ievērojami atvieglo kreditēšanu nozarei.

Galvenie pasākumi ietver iespēju bankām izsniegt attīstītājiem aizdevumus, kuru termiņš beidzas, nekustamā īpašuma pārdošanas atbalstīšanu, samazinot pirmās iemaksas un hipotēku procentu likmes, citu finansēšanas kanālu, piemēram, obligāciju emisiju, veicināšanu un iepriekš pārdotu māju piegādi pircējiem.

"Būtībā politikas veidotāji lika bankām darīt visu iespējamo, lai atbalstītu īpašumu nozari," sacīja "Macquarie Group" galvenais Ķīnas ekonomists Lerijs Hu.

Honkongas biržā kotētie nekustāmo īpašumu attīstītāji pirmdien audzēja vērtību vidēji par 11%.

Daudzi analītiķi uzskata, ka glābšanas pasākumu kopums ir visspēcīgākais signāls no Ķīnas varas iestādēm, ka divus gadus ilgā apspiešana šajā nozarē tagad ir beigusies. 2020. gada augustā valdība sāka mēģināt iegrožot attīstītāju pārmērīgos aizņēmumus, lai ierobežotu mājokļu cenas.

"Delfi" jau šogad vēstīja, ka Ķīnas nekustāmo īpašumu krīze satrauca pasauli, kad pērnruden nekustāmās jomas milzis "Evergrande" saskārās ar finanšu grūtībām, kas decembrī lika starptautiskajai kredītreitingu kompānijai "Fitch Ratings" paziņot, ka uzņēmums nespēj pildīt savas 300 miljardus dolāru lielās finanšu saistības. Tas radīja bažas par visas Ķīnas nekustamā īpašuma tirgu un par potenciālu globālu ekonomisko krīzi, ko varētu izraisīt visblīvāk apdzīvotās valsts pasaulē nestabilitāte. Daži pat piesauca 2008. gada krīzi.

Krīze tomēr nesasniedza tādus apjomus kā daži baidījās un kopumā ārpus Ķīnas šīs problēmas neizskanēja.

CNN analītiķi gan, runājot par nākotni, ir piesardzīgi, jo pagaidām nav datu, kas liecinātu, ka nekustāmā īpašuma pircējos Ķīnā ir atgriezusies pārliecība, ko demonstrē investori akciju tirgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!