Foto: LETA

Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīca Eiropas fondu projektā pieļautas kļūdas dēļ zaudējusi gandrīz 600 000 eiro, un slimnīcai būs jāpārskata attīstības plāni tuvākajai nākotnei, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Šādas situācijas iemesls ir tas, ka Finanšu ministrijas Revīzijas iestāde konstatējusi kļūdas, īstenojot Eiropas Savienības fondu finansētu būvniecības projektu. Revīzijas iestāde uzskata, ka pieļauts vienlīdzīgas attieksmes principu pārkāpums pret citiem iepirkuma dalībniekiem.

Tādējādi vairāk nekā pusmiljons eiro, ko slimnīca bija plānojusi saņemt kā fondu līdzfinansējumu, tagad tai būs jāsedz no pašas līdzekļiem. To paredz Centrālās finanšu un līgumu aģentūras pieņemtais lēmums par finanšu korekciju 25% apmērā, kas ir 591 179 eiro. Turklāt šī bijusi mazākā iespējamā sankcija, ko varējusi uzlikt Centrālā finanšu un līgumu aģentūra.

Austrumu slimnīcā par aptuveni četriem miljoniem eiro rekonstruēja 7.korpusu, lai tur izveidotu Diagnostiskās kardioloģijas nodaļu, skaidro "de facto". Tomēr tagad atklāts, ka ar būvuzņēmēju "Re&Re" noslēgtais līgums atšķīries no tā, kas bijis pieejams visiem pretendentiem konkursa laikā.

Austrumu slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas centra vadītāja Māra Epermane raidījumam saka: "Šo vēstuli par to, ka mums piemērotas sankcijas, mēs esam saņēmuši tikko. Tas ir tā ļoti maigi teikts vēl, ka mēs šodien esam stipri sašutuši."

Kad Austrumu slimnīca sāka meklēt būvdarbu veicējus, konkursa nolikumā bija strikti noteikts būvniecības laiks un termiņš. To nekādā gadījumā nedrīkstēja pagarināt. Arī ne tad, ja iemesls ir celtniecībai nepiemēroti laika apstākļi. Par četrus miljonus eiro vērto pasūtījumu cīnījās septiņi pretendenti. Bet pārsūdzības ilga aptuveni astoņus mēnešus.

Līgumu izdevās noslēgt gandrīz gadu vēlāk. To ieguva firma "Re&Re". Vienošanās paredzēja darbus paveikt septiņos mēnešos, tomēr līgums jau bija celtniekiem labvēlīgāks, un pieļāva pagarināt būvdarbu laiku laika apstākļu dēļ. Un darbi patiešām ieilga par četriem mēnešiem jeb teju uz pusi.

"Pēc mūsu ieskata – tas ir vienlīdzīgas attieksmes principu pārkāpums pret pārējiem iepirkuma dalībniekiem, kas piedalījās sākotnēji, jo viņiem šāda iespēja netika piedāvāta," norāda Finanšu ministrijas Revīzijas iestādes vecākais eksperts Ojārs Daugavietis.

Jau tad, kad pretendenti pieteicās konkursā, būvdarbu laiks bija noteikts pamatā ziemas periodā - no oktobra līdz aprīlim. "Re&Re" apgalvo, ka tad viņi darbus spējuši ieplānot tā, lai fasādes siltināšana, apdare un jumta izbūve nebūtu jāveic ziemā. Taču, darbiem uzsākoties jūnijā, tas vairs neesot bijis iespējams. Tādēļ arī ēkas nodošanas laiks atlikts uz vēlāku.

Uz jautājumu, vai šāda iespēja būtu uzreiz, varētu atšķirties piedāvājuma cena, Daugavietis apliecina: "Mēs tā pieļaujam, ka tā tas varētu būt."

Veselības ministrijā gan neplāno meklēt, kurš tieši atbildīgs par lielajiem zaudējumiem. "Pamatā mums jau ir visa informācija, kādēļ tas ir noticis. Situācija Veselības ministrijas skatījumā nav pilnīgi viennozīmīga," saka Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško.

Gaiļezera 7.nodaļas rekonstrukcijas projekta vadītāja uzskata, ka bargais uzraugu lēmums nebija pamatots, jo līguma slēgšanu saskaņota ar Iepirkumu uzraudzības biroju un arī projekta īstenošanas gaitā veiktas pārbaudes, nekonstatējot pārkāpumus. Veselības ministrija lēmumu sauc par daļēji pamatotu.

Austrumu slimnīcas vadība un Veselības ministrija šobrīd pieļauj, ka risinājumu visticamāk meklēs tiesas ceļā, lai arī tas var prasīt daudz laika. Pret ko tieši vērsties tiesā – skaidrības vēl nav.

"Ja slimnīca vēršas pret būvuzņēmēju, tad tas ir risinājums. Otrs risinājums – slimnīcai ir bijuši vairāki novērtējumi, pēc tam arī no auditorkompānijām, ka viss ir bijis korekti. Tad faktiski ir jautājums, ko tad dara tās auditorkompānijas, un par ko tām maksā naudu, ja tās pasaka, ka viss ir korekti, visi likuma nosacījumi ir ievēroti, pēc tam atnāk cita institūcija un saka - nē, nav korekti, un mēs jums piemērojam sodu. Un tad tur slimnīcai pastāv iespēja vērsties arī pret šiem vērtētājiem," pieļauj Mūrmane-Umbraško.

Kamēr slimnīca vēl domā kā reaģēt uz lēmumu, tai jau jābūt gana skaidram, kā segt negaidīto caurumu ārstniecības iestādes budžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!