Foto: F64

Kultūras ministrija (KM) neatzīst Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) galvenā būvuzņēmēja "Nacionālās būvkompāniju apvienības" (NBA) pozīciju par it kā valsts saistībām 17,6 miljonu eiro apmērā.

Kā skaidroja kultūras ministres preses sekretāre Dagnija Grīnfelde, būvnieks tās pamato ar paša izvēlētu indeksācijas kārtību un indeksiem, kas neatbilstot līgumam.

"KM nešaubās, ka šādi būvnieka izvēlētie indeksi tam ir labvēlīgāki nekā līgumā paredzētie. Tomēr KM jau vairākkārt ir norādījusi, ka tai nav tiesību grozīt līgumā paredzētos indeksus, ja tie palielina par LNB celtniecību maksājamo līguma cenu. Turklāt indeksus nav iespējams grozīt ar atpakaļejošu spēku no 2008.gada, kā to vēlētos būvnieks," skaidroja Grīnfelde.

Viņa uzsvēra, ka visā līguma izpildes gaitā KM ir bijusi atvērta sarunām un izrādījusi pretimnākšanu naudas plūsmas jautājumos. Lēmums par pakāpenisku indeksācijas parāda atmaksu un atlikušās indeksācijas summas atvilkšanu no ieturējuma naudas tika pieņemts kā kompromiss, pamatojoties uz NBA lūgumiem.

KM kā kompromisu būvniekam ir piedāvājusi ieturējuma un indeksācijas savstarpējās bilances 4,29 miljonu eiro apmērā izmaksu, negaidot pēdējā defektu paziņošanas (garantijas) perioda beigas.

Grīnfelde piebilda, ka līgums skaidri nosaka, ka pušu domstarpību gadījumā strīds risināms pārrunās, savukārt, ja pārrunas nav rezultatīvas, strīds risināms tiesā.

Jau ziņots, ka valdība otrdien skatīs jautājumu par LNB projekta īstenošanu 2014.gadā.

Saskaņā ar LNB galvenā būvuzņēmēja NBA pozīciju KM saistības pret NBA 2015.gada 20.decembrī sasniegušas 17 628 375,34 eiro, teikts NBA vēstulē, kas ievietota valdības dokumentu vietnē "e-portfelis".

Vēstulē teikts, ka NBA vēlas panākt ārpustiesas strīda risināšanu un atrast kompromisu starp NBA un KM pozīcijām. Vēstulē norādīts, ka saskaņā ar KM pozīciju KM saistības pret NBA ir 4 289 394 eiro.

NBA uzskata, ka, lai novērstu lieku tiesāšanos un papildu valsts budžeta izdevumu riskus, kā arī panāktu strīda ārpustiesas risinājumu, vienlaikus īstenojot LNB projekta īstenošanas likumā noteikto valsts pienākumu veikt norēķinus par projekta īstenošanu līdz 2016.gada beigām, valdībā būtu jāpieņem lēmums uzdot KM pildīt LNB Uzraudzības padomes 2015.gada 23.septembra lēmumu.

NBA aicina Ministru kabinetu uzdot KM izpildīt 23.septembra LNB projekta Uzraudzības padomes lēmumu par finansējuma plāna izmaiņām un ieturējuma naudas izmaksu. Savukārt indeksācijas strīda jautājumā NBA aicina valdību uzdot KM un Finanšu ministrijai pārrunās ar NBA rast ārpustiesas risinājumu, informēja NBA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!