Foto: Evija Trifanova/LETA
Līdz ar sankciju ieviešanu pret Krieviju un Baltkrieviju, Latvijas kokrūpniecības nozarei izaicinājums būs atrast jaunus piegādātājus dažiem produktiem, kas Latvijā netiek ražoti, atzina Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) vadītājs Kristaps Klauss.

Vienlaikus Klauss uzsvēra, ka situācijā, kad Ukraina cīnās ne tikai par savu neatkarību, bet arī sargā mūsējo, būtu nevietā sūkstīties par zaudējumiem, kas radīsies no ekonomisko attiecību saraušanas ar Krieviju un Baltkrieviju.

"Meža nozare atbalsta stingras sankcijas pret agresoriem Krieviju un Baltkrieviju, lai arī tās ietekmēs mūsu pašu biznesu," atzīmēja Klauss.

Pēc viņa teiktā, Baltkrievijā un Krievijā lielos apjomos Latvijas meža nozare līdz šim pirka izejvielu - dēļus, plātnes, ķīmiju un tamlīdzīgi. Daļu no importa produktiem Latvijā neražo, un būs izaicinājumi atrast citus piegādātājus.

Tajā pašā laikā skujkoka dēļus, ko Latvijas mēbeļu un koka māju ražotāji pirka kaimiņvalstīs, jo tas bija izdevīgāk, ir iespējams nopirkt Latvijā pie vietējā ražotāja.

"Latvijas pārticība reģionos ir ļoti atkarīga no meža nozares, tādēļ meža nozarē skaidri apzinās, ka uz tirgus cenām balstītās attiecībās pašlaik vietējam pircējam jābūt priekšrokai," norādīja Klauss.

Tāpat viņš pauda, ka enerģētiskā neatkarība šajos apstākļos ieguvusi pavisam citu nozīmi. Pēc viņa sacītā, ja vēl pirms pāris nedēļām varēja raukt degunu, Latvijas eksportā redzot lielu koksnes kurināmā ekspozīciju, tad, no šodienas redzes punkta raugoties, galvenā ziņa ir "mums ir vietējais kurināmais".

Klauss skaidroja, ka Latvijas kurināmā materiāla priekšrocība ir ne tikai tā cena, bet arī potenciāls samazināt dabasgāzes patēriņu. Turklāt, kā uzsvēra LKF vadītājs, ja elektrības apgādē Latvijai ir vairākas vietējo, atjaunojamo resursu iespējas, piemēram, vējš un saule, tad koksnes kurināmais ir vienīgā reālā alternatīva dabas gāzei centralizētajā siltumapgādē.

"Manuprāt, Latvijas valstij steidzami jāuzsāk speciālas programmas un jāatvieglo būvniecības birokrātija pārejai no gāzes uz šķeldu centralizētajā siltumapgādē," atzīmēja Klauss, piebilstot, ka fiziski visa veida koksnes kurināmais Latvijas vajadzībām patlaban ir pieejams.

Jau rakstīts, ka Krievija 24.februāra rītā sāka uzbrukumu Ukrainai. Rietumvalstis pret agresoru vērsušas dažādas sankcijas, tostarp dažādu preču importa aizliegumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!