Foto: Pixabay

Kokrūpniecības nozarē jau sen ir akūts darbaspēkā trūkums, bet lielāka iespēja darbaspēku atrast ir nevis piesaistot jauniešus, bet gan pārkvalificējot esošos darbiniekus, atzina Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) izpilddirektors Artūrs Bukonts.

Viņš atzīmēja, ka esošajiem darbiniekiem būtu jāpilnveido prasmes saistībā ar automatizāciju un robotizāciju. Tāpat nozarei būtu iespējams pārvilināt darbiniekus no kādas citas nozares ar algu un darba apstākļiem.

Savukārt, runājot par izglītību, viņš norādīja, ka studentu pieprasījums ir tieši pēc mežizstrādes un mežsaimniecības profesijām. Katru gadu 50 līdz 60 jaunieši iestājas Ogres tehnikumā. Vienlaikus kokapstrādē jaunieši vairāk izvēlas galdniecības profesijas, lai gan industrijā pieprasījums ir tieši pēc tehniķiem un operatoriem, nevis individuālo izstrādājumu izgatavotājiem.

Analizējot darbaspēka trūkumu nozarē, Bukonts norādīja, ka Covid-19 laika bezdarba dati liecina, ka gan darba ņēmēju skaits samazinājās par 20 000, gan arī bezdarbnieku skaits samazinājās par 20 000.

"Loģiski būtu, ja samazinās darba ņēmēju skaits, tad pieaug bezdarbnieku skaits. Tā ir šķēre, kur pazuda veselas nozares, piemēram, meža nozares darbaspēks - apmēram 40 000. Neviens nav atbildējis, kur viņi ir palikuši. Skaidrojumi var būt divi - vai nu ēnu ekonomika, vai kārtējā emigrācija," teica Bukonts.

Vienlaikus viņš atzina, ka ir nozares, kur var saņemt tādu pašu algu par vieglāku darbu, vai strādāt nozarē, kas neprasa tik specifiskas zināšanas.

Arī darba devējiem darbaspēks ir kļuvis dārgāks un Bukonts atzina, ka kokrūpniecība jau no 2008.gada virzās automatizācijas un robotizācijas virzienā, un patlaban nozarei ir pienācis laiks spert nākamos soļus.

"Jāskatās, ko vēl var izdarīt, lai aizstātu roku darbu. Automatizācija ir jāveic, jo, pirmkārt, nav cilvēku, un, ja ir gatavi strādāt, tad par krietni lielāku algu. Lai savukārt maksātu vairāk, ir jāražo vairāk un jāražo ar mazākām izmaksām. Tostarp nav runa tikai par algu, bet arī par darba vidi - cilvēki vēlas normālu telpu, kur paēst pusdienas, nomazgāties, pārģērbties. To, ko mēs biroja cilvēki uzskatām par elementārām lietām, arī ražošanā tagad jau tam ir jābūt, " stāstīja Bukonts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!