Foto: DELFI
Šā gada sākumā koksnes cenas ir mainījušās nebūtiski pēc aizvadītā gada "amerikāņu kalniņiem", liecina meža izsoļu sistēmas "E-silva" apkopotie dati.

Situāciju nozarē cita starpā ir ietekmējusi netipiski slapjā ziemai. Tās cirsmas, kas ir sausākas, atrodas tuvāk ceļam un ir salīdzinoši ērti realizējamas, ir krietni dārgākas par tām cirsmām, kas atrodas meža vidū un smagajai tehnikai ir grūti sasniedzamas.

Janvārī nav novērojamas būtiskas vidējās cenas izmaiņas skujkoku zāģbaļķiem, kas ir pārsteigums pēc ilgās cenu "grīļošanās" aizvadītā gada garumā. Neliela cenu svārstība ir vērojama resnajam priedes zāģbaļķim, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada novembra cenu, ir piedzīvojusi kritumu par 3%, taču pārējās zāģbaļķu kategorijās ir vērojama stabilitāte. Kaut gan būvniecības apjomi šogad varētu samazināties inflācijas spiediena dēļ, kas ietekmētu arī pieprasījumu pēc būvkoksnes, Krievijas un Baltkrievijas koksnes turpmāka neesamība Eiropas tirgos veicinās pieprasījumu pēc Latvijas koksnes, tāpēc pavasarī ir iespējams kāpums šī sortimenta cenās, lēš eksperti.

Salīdzinot ar pārējām koku kategorijām, apses malkas cena (augstākā robeža) šī gada janvārī turpina nelielu kāpumu. Kopš decembra augstākā apses malkas cena ir palielinājusies no 60 eiro par kubikmetru līdz 67 eiro par kubikmetru (par 11% vairāk). "Apkures sezonai tuvojoties noslēgumam, būs interesenti novērot, vai šī gada maijā tiks pieredzēta tradicionāli zemākā enerģētiskās koksnes cena gadā, kas aizvadītajā gadā tā arī netika novērota, tirgus un ģeopolitiskās situācijas nestabilitātes dēļ," spriež "e-silva" datu apkopotāji.

Bērza koksnes jomā ir vērojams neierasts līdzsvars, bērza finierkluču vidējai cenai saglabājoties 147,50 eiro par kubikmetru. Savu artavu Latvijas koksnes tirgū dos arī tālāka finiera ražošanas attīstība, kas palielinās pieprasījumu pēc bērza koksnes arī turpmāk.

Savukārt bērza taras augstākajai cenai ir vērojams lielāks kritums, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada novembri – no 140 eiro par kubikmetru tas ir samazinājies līdz pat 125 eiro par kubikmetru (par 10%).

Kaut gan bērza papīrmalkas augstākā cena pēdējā mēneša laikā ir pakāpusies par 5 eiro, sasniedzot 85 eiro par kubikmetru, kopumā pēdējo mēnešu laikā ir vērojama nemainīga cena gan skujkoku, gan bērza papīrmalkai.

"E-silva" ir lielākā meža izsoļu platforma Latvijā, kurā mežizstrādes uzņēmumi, vietējie un ārvalstu investori, sacenšas par iespēju iegādāties koku ciršanas tiesības un meža īpašumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!