Foto: F64
Patlaban ir ļoti svarīgi koncentrēties uz rūpniecību un tās rādītāju izaugsmi saistībā ar eksportu un importa iespējamo aizstāšanu, jo šī nozare gan šogad, gan tuvākajos gados "vilks" valsts ekonomiku.

Tāds viedoklis pausts Latvijas Komercbanku asociācijas sagatavotajā šā gada pirmajā makroekonomikas apskatā.

Pirmajā ceturksnī apstrādes rūpniecībā gada griezumā ir bijis pieaugums par 6,8%.

Tāpat tiek norādīts, ka Latvijas kopējā ekonomika kļūst arvien neviendabīgāka un tāda tā varētu saglabāties vēl ilgāku laiku, proti, uz eksportu vērstās nozares ir noturējušas vai pat kāpinājušas savu konkurētspēju, pārliecinot par savu potenciālu arī turpmāk.

Pozitīvi novērtēti sasniegumi arī citās nozarēs ne tikai rūpniecībā. Kā piemēri tiek minēta transporta un sakaru nozare, kas gada pirmajā ceturksnī pret 2009.gada analogo periodu, augusi par 2,3%, lauksaimniecība ar 5,9% pieaugumu un arī enerģētika ar kāpumu par 17,5%.

Savukārt iekšzemes patēriņš - gan privātais, gan valdības - joprojām esot sarūkošs. Iekšzemes tirdzniecībā šā gada pirmajos trīs mēnešos pret pagājušā gada attiecīgo periodu apjomi ir samazinājušies par 8,1%.

Runājot par konkurētspējas uzlabojumiem, asociācija norāda, ka potenciāls šajā jautājumā, mazinot darbaspēka izmaksas, lielā mērā ir jau izsmelts, tāpēc turpmākie uzlabojumi esot iespējami, tikai kvalitatīvi uzlabojot preču un pakalpojumu klāstu, optimizējot ražošanas procesu, apgūstot jaunus tirgus, kā arī uzlabojot uzņēmējdarbības vidi.

"Investīciju apjoms tautsaimniecībā saglabājas zems dominējošās apātijas un neticības dēļ, jo trūkst skaidrības par turpmākajām norisēm tautsaimniecībā," pārliecināti ir baņķieri.

Kā ziņots, šā gada aprīlī, salīdzinot ar martu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieaudzis par 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

CSP dati liecina, ka 2010.gada aprīlī rūpniecības produkcijas izlaide faktiskajās cenās bija 338,4 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!