Foto: Publicitātes foto

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu atļaut apvienošanos, ar kuru "Luxembourg Investment Company 422 S.à.r.l." iegūst izšķirošu ietekmi pār enerģētikas uzņēmumu SIA "Energia Verde", aģentūru LETA informēja KP.

"Luxembourg Investment Company 422 S.à.r.l." un ar to saistīto sabiedrību SIA "Fortum Jelgava" (kuru plānots pārdēvēt SIA "Gren Jelgava"), SIA "Fortum Latvia" (kuru plānots pārdēvēt par SIA "Gren Latvija") un SIA "Fortum Daugavpils" (ko plānots pārdēvēt par SIA "Gren Daugavpils"), kā arī SIA "Energia Verde" pamatdarbība pārklājas siltumenerģijas ražošanā, pārvadē un tirdzniecībā, kā arī elektroenerģijas ražošanā un tirdzniecībā.

"Ņemot vērā iepriekš minēto, apvienošanās ietekmē siltumenerģijas ražošanas un piegādes tirgus centralizētajā siltumapgādes tīklā tirgu, CO2 emisijas kvotu tirdzniecības tirgu un elektroenerģijas ražošanas un vairumtirdzniecības obligātā iepirkuma ietvaros tirgu," skaidroja konkurences uzraugā.

Izvērtējot tirgus dalībnieku sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, iestāde secināja, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis ietekmētajos tirgos Latvijā, kuros darbojas apvienošanās dalībnieki. Tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams.

LETA jau vēstīja, ka "Gren" ir bijušais Somijas enerģētikas grupas "Fortum" siltumapgādes bizness Baltijas valstīs, ko iegādājusies Šveices investīciju kompānija "Partners Group".

"Energia Verde" Rīgas reģionā darbina biomasas koģenerācijas staciju, kas aprīkota ar 18 megavatu (MW) "HoSt Bio-Energy" iekārtu, augstspiediena ūdens cauruļu tvaika katlu un 3,98 MW tvaika turbīnu. Stacija ražo elektroenerģiju un nodrošina siltumu Rīgas centralizētajai siltumapgādes sistēmai.

"BaltCap" izšķirošu ietekmi pār "Energia Verde" ieguva 2018.gadā, bet 2019.gadā tā īpašumā nonāca visas uzņēmuma kapitāldaļas.

Latvijā "Gren" nodrošina apkuri Daugavpilī un Jelgavā, Igaunijā - Tartu un Pērnavā, bet Lietuvā - Klaipēdā.

Baltijas valstīs pagājušajā gadā "Fortum" saražoja 1,4 teravatstundas siltuma un 0,6 teravatsundas elektroenerģijas un guva peļņu pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) 54 miljonu eiro apmērā.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Energia Verde" 2020.gadā strādāja ar 7,36 miljonu apgrozījumu un 3,191 miljona eiro peļņu. Kompānija reģistrēta 2003.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,25 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!