Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 22. augustā, Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut apvienošanos, ar kuru "Procyone FZE" iegūst izšķirošu ietekmi pār Latvijā reģistrēto SIA "Smart Aviation Holdings", kam pieder aviosabiedrība SIA "SmartLynx Airlines". KP nekonstatēja būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc lēma par darījuma atļaušanu, informē Konkurences padome.

Apvienotajos Arābu Emirātos reģistrētajai holdinga kompānijai "Procyone FZE" pieder vairākas sabiedrības, kas darbojas dažādos ar aviāciju saistītos tirgos, t.sk. gaisa kuģu tehniskā apkope, remonts un kapitālremonts, gaisa kuģu apkalpošana uz zemes, degvielas uzpilde un loģistika, gaisa kuģa ekipāžas apmācība un personāla atlase, privāto lidmašīnu čartera lidojumi un tūroperatoru aktivitātes un citi pakalpojumi. Savukārt SIA "Smart Aviation Holdings" ir holdinga kompānija, kuras grupas sabiedrības galvenokārt nodarbojas ar lidmašīnu iznomāšanu ar apkalpi un gaisa kuģa ekipāžas apmācību un personāla atlasi. Tādējādi apvienošanās rezultātā ietekmētais tirgus ir gaisa kuģa ekipāžas apmācības tirgus.

Izvērtējot tirgus dalībnieku sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secināja, ka apvienošanās rezultātā nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis ietekmētajā tirgū, kurā darbojas apvienošanās dalībnieki. Tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams.

Jāatgādina, ka, lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama KP atļauja. Tādējādi KP nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētājiem ilgtermiņā tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu.

Jau vēstīts, ka Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) reģistrētā holdinga kompānija "FZE Procyone" gatavojas iegādāties Latvijā reģistrēto "Smart Aviation Holdings", kam pieder SIA "SmartLynx Airlines" ar struktūrvienībām Igaunijā un Maltā. "Procyone" un "Smart Aviation Holdings" paziņoja, ka grupas iegāde ir saistīta ar to, ka kompānijas vēlas kopīgi attīstīt pilnībā sertificētu un labi strādājošu starptautisku aviācijas uzņēmumu. Darījumam bija jāsaņem konkurences uzraugu apstiprinājums.

Pēc darījuma abas kompānijas paplašinās savas darbības ģeogrāfiskās robežas, jo Latvijas holdinga kompānija darbojas tirgos, kuros AAE kompānija nav aktīva un otrādāk. Darījuma rezultātā "Procyone" no pašreizējā vienīgā "Smart Aviation Holdings" īpašnieka "Celastina" pilnībā pārņems holdinga kompānijas akcijas.

"Smart Aviation Holdings" gan 2017., gan 2018. gadā strādāja bez apgrozījuma, bet nopelnīja attiecīgi 5,3 un 4,7 miljonus eiro, liecina "Crediweb.lv" dati. Uzņēmums ir reģistrēts 2016. gada vidū, un tam pieder SIA "SmartLynx Airlines" (100%).

"FZE Procyone" patiesais labuma guvējs ir Lietuvas uzņēmējs Ģedimins Žiemelis. Kompānijai pieder arī 25,74% Lietuvas aviācijas biznesa grupas "Avia Solutions Group" akciju. "Avia Solutions Group" cita starpā pieder arī "KlasJet", "Baltic Ground Services EE" un "Kidy Tour".

"SmartLynx Airlines" dibināts 1992. gadā ar nosaukumu "Latčarter". Uzņēmuma apgrozījums 2018. gadā bija 140,952 miljoni eiro, kas bija par 23,5% jeb 26,857 miljoniem eiro vairāk nekā 2017. gadā, bet uzņēmuma peļņa pērn bija 18,952 miljoni eiro jeb gandrīz četras reizes lielāka nekā gadu iepriekš, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kopš 2017. gada "SmartLynx Airlines" ir paplašinājis savu floti no 15 līdz 23 lidmašīnām, kas 2018. gadā ir ļāvis panākt strauju pieaugumu nolidotajās stundās. Pērn kompānija ir veikusi 20 500 lidojumus, sasniedzot 54 000 nolidoto stundu slieksni un, salīdzinot ar 2017. gadu, lidojumu skaits ir palielinājies par 28,6%. "SmartLynx Airlines" pērn ir apkalpojis vairāk nekā trīs miljonus pasažieru, salīdzinājumā ar 2,5 miljoniem gadu iepriekš. Tāpat uzrādīti augsti rezultāti tehniskās uzticamības rādītājā, kurā ir sasniegti 98,6%, bet "On time performance" (OTP) kritērijā, kurā tiek aprēķināta attiecība starp kavētajiem un laikā izpildītajiem lidojumiem, ir novērojams uzlabojums par 10%. Šogad kompānija ir uzsākusi jaunus lidojumus uz Tirānu Albānijā, Džerbu un Enfidu Tunisijā, kā arī Podgoricu Melnkalnē.

"2018.gada panākumi ir precīzas un gadiem plānotas stratēģijas rezultāts, kas ir nesis augļus arī šobrīd tik mainīgajā un izaicinājumiem bagātajā aviācijas nozarē. Esam turpinājuši disciplinētu un pārdomātu virzību uzņēmuma attīstībā, liekot akcentus gan uz finansiālo sniegumu, gan tehnisko darbības rādītāju uzlabošanu," šā gada maijā norādīja "SmartLynx Airlines" izpilddirektors Žigimants Surints.

Lai nodrošinātu nepieciešamās jaudas un apmierinātu tirgus pieprasījumu esošajos un jaunajos tirgos, arī 2019. gadā ir plānota flotes paplašināšana. Patlaban "SmartLynx Airlines" flote sastāv no 23 lidmašīnām – 16 "Airbus A320" un septiņiem "Airbus A321". No šīm lidmašīnām trīs ir nozīmētas līgumreisu apkalpošanā, bet viena tiek izmantota kā rezerves lidmašīna Baltijas valstīs un atrodas gatavībā uz zemes.

"SmartLynx Airlines" vienīgais īpašnieks ir SIA "Smart Aviation Holdings", kas savukārt pieder Kiprā reģistrētam uzņēmumam "Celastina Ltd", taču kompānijas patiesais labuma guvējs ir Islandes pilsonis Sigurdurs Orns Augustsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!